Komentár: Takmer križiacky boj proti Krampusu, alebo tiež o tom, ako poslanci zrušili Vianoce v centre

Piešťanskí mestskí poslanci na svojom utorkovom mestskom zastupiteľstve v podstate svojim hlasovaním zrušili tohtoročné Vianočné trhy. V podivuhodnej diskusii najprv niektorí špekulovali, ako zmenou zmluvy s organizátorom zamedziť pochodu čertov, ale aj ako vymyslieť niečo čo by bol za každú cenu len protinávrh k návrhu vedenia radnice. Nakoniec však hodiny diskutovali a schválili podivnosti.

Od odporcov Krampusu najčastejšie zaznieva, že prostredníctvom masiek čertov by sa mohli Piešťancov chopiť temné sily a predstavitelia pekla. (Autor: red)

O čo vlastne išlo. Na rokovacie body pomerne chudobné májové zastupiteľstvo piešťanskí mestskí poslanci obohatili rozsiahlou diskusiou, ktorá viackrát nikam neviedla.

Tak dopadol aj bod programu – Zmluva o spolupráci pri zabezpečení a organizovaní Vianočných trhov medzi Mestom Piešťany a o.z. CENTRUM MESTA PIEŠŤANY

Vianočné trhy v centre mesta na Námestí slobody od roku 2014 organizovala na základe zmluvy s mestom spoločnosť B&R GROUP.

Konateľ spoločnosti inicioval rokovanie s vedením radnice za účelom pokračovania zmluvného vzťahu, ale s novým partnerom – CENTRUM MESTA PIEŠŤANY, o.z.

Táto skutočnosť zdôvodňujú tým, že ako občianske združenie sa chcú uchádzať o 2% z daní, a to vzhľadom na ekonomickú náročnosť podujatia.

Vianočné trhy do centra mesta vždy prilákali tisícky návštevníkov.

Čiže osoby stojace za organizovaním Vianočných trhov by sa nezmenili, zmenila by sa len právna forma z eseročky na občianske združenie.

Podľa informácií, ktoré zo strany vedenia radnice na zastupiteľstve odzneli, rokovania boli o kompromisoch na oboch stranách. A keďže aj samotný piešťanský primátor Peter Jančovič je odporca pochodu čertov, ktorý bol súčasťou doplnkového programu Vianočných trhov, išlo aj o snahu eliminovať organizovanie Krampusu.

V rámci diskusie sa k snahe o zamedzenie pochodu čertov pridali aj niektorí poslanci. A tak napríklad Andrej Klapica navrhol organizovanie Vianočných trhov rozšíriť aj na ulice Nitrianska a Rázusova.

Tým by dosiahol, že počas Vianočných trhov, ktorých program schvaľuje mestské zastupiteľstvo, by poslanci mohli hlasovaním pochod čertov ako súčasť programu Vianočných trhov zablokovať.

Tento druh debaty, najmä z radov kresťansky založených piešťanských mestských poslancov, v rámci diskusie aj dosť dlhú dobu pokračoval.

O slovo sa však prihlásila aj poslankyňa Zuzana Svrčeková. Tá sa zas svojimi návrhmi snažila o akýsi ekonomický pohľad na trhy.

Najprv navrhla aby sa zmluva s organizátorom neschválila a vypísala sa verejná obchodná súťaž. Keď jej vysvetlili, že stánky a pódium a všetko technické zázemie patrí organizátorovi a súťažiť by sa mohlo akurát tak o záber verejného priestranstva, Svrčeková svoj návrh súťaže stiahla.

No prišla s novým návrhom, aby trhy organizovalo mesto, lebo vraj Vianočné trhy sú perfektný kšeft, a prečo by mal zarábať privátny sektor a nie mesto.

Do toho sa ešte priplietol so svojím nápadom poslanec Jozef Mičura, ktorý navrhol, aby o tom, aká reklama ide na video tabuli na pódiu Vianočných trhov rozhodovali poslanci. Lebo vraj keď raz išiel s deťmi cez mesto, tak to, čo na tej obrazovke videli, ich pobúrilo.

Po odznení diskusných príspevkov nakoniec došlo k hlasovaniu o poslaneckých návrhoch v súvislosti s trhmi, ale aj o návrhu mesta uzavrieť novú zmluvu.

Na veľké udivenie aj samotných poslancov, hlasovaním nepodporili ani svoje návrhy, ale ani návrh radnice.

A tak, ak sa niečo zásadné v najbližšej dobe nezmení, Vianočné trhy tak, ako boli Piešťanci už niekoľko rokov naučení, tento rok nebudú. Aj keby to „dovolil“ koronavírus.

V závere už len jediné. Od odporcov Krampusu v minulosti najčastejšie zaznievalo, že prostredníctvom masiek čertov by sa mohli Piešťancov chopiť temné sily a predstavitelia pekla.

Asi na tom niečo pravdy predsa len bude a tie „temné“ sily začali „preberať“ vládu nad kúpeľným mestom pekne zvrchu. A to najprv u volených predstaviteľov piešťanskej mestskej samosprávy. Lebo na utorkovom zastupiteľstve sa dokázali pohádať takmer o všetkom a niektorí sa takmer na ničom nezhodli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava