Podoby džezu

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, na rannej prechádzke som stretol mladíka. Zďaleka na mňa priateľsky kýval. „Nad Čínou zmizla ozónová diera!“ oznamoval so zjavným potešením. Rozumel som jeho radosti. „Voda v Benátkach je znovu čistá, na návštevu k pobrežiu prišli aj delfíny.“ Tých dôvodov na radosť je viac.


Jano Babič (Autor: red)

Matička Zem už dlho vzdychá pod ťarchou záťaže, ktorú jej spôsobujeme exhalátmi, plastmi, nebezpečným odpadom… Pílime si konár, na ktorom sedíme, otravujeme životné prostredie, kde dýchame my teraz a kde budú žiť generácie po nás. V návrate k čistému prostrediu zdieľam mladíkovu radosť. Ale nad svetom leží mrak obáv a neistoty, ako protipól jeho i mojej radosti ako realita dnešných dní. Každé hodnotenie a poradie dôležitosti vychádza zo vzťahu k hodnotenému subjektu.

Sympatický mladík sa celkom oprávnene díva na svoju budúcnosť a zánik ozónovej diery mu príde ako nádej. Potešil aj mňa. Rozohnal aspoň trochu obavy a smutné správy o tom, že v niektorých krajinách je nedostatok pľúcnych ventilátorov. Obaja sme sa nadchli predstavou o čistej planéte. Už aby to bolo za nami a naše priority boli opäť rovnaké. A napadlo mi, zomknime sa – zvládneme to…

Podoby džezu pripravujeme opäť s Lenkou Molčányiovou, redaktorkou portálu jazz.sk. Jej produktivita je obdivuhodná. Do sveta vysiela skvelé a aktuálne analýzy džezového diania. V pokračovaní cyklu Ženy v džeze predstavíme ojedinelú osobnosť svetového džezu, ktorou je americká skladateľka, aranžérka a kapelníčka Maria Schneider. Reláciu spestrí ešte jedna žena, nová tvár svetových anketových rebríčkov, americká speváčka Veronica Swift. Budeme informovať o ďalších livestream koncertoch iniciatívy Aby kultúra žila.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany k vám prichádzajú na frekvencii 90,2 MHz alebo na webovej stránke radiopiestany.sk vždy v nedeľu o 20:00 a v stredu v kompletnej repríze o 23:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín