Pred 75 rokmi zomrel odvážny vojak a čestný občan mesta, ktorého zavraždili fašisti

1.apríla uplynulo 75 rokov od úmrtia Vojtecha Ábela, dôstojníka slovenskej armády, protifašistického bojovníka, organizátora SNP, podplukovníka in memoriam a čestného občana mesta Piešťany. Zomrel práve v čase oslobodzovania západného Slovenska. V dnešných dobách návratu fašistických ideí je ešte viac ako inokedy potrebné si pripomínať, koľko obetí Slovákov stálo poraziť zverský režim pod vedením prezidenta fašistického Slovenského štátu Jozefa Tisa.

Fašistami zavraždený Piešťanec Vojtech Ábel. (Autor: archív (VHÚ))

Vojtech Ábel sa narodil 9. februára 1911 v Piešťanoch. V rokoch 1929-1933 študoval na Priemyslovej škole strojníckej v Košiciach. Po absolvovaní Školy dôstojníkov v zálohe automobilových jednotiek bol v marci 1934 prevelený do automobilovej roty v Trenčíne. V rokoch 1935-1936 absolvoval kurz pre dôstojníkov technického zbrojníctva v zbrojnom učilišti v Plzni. Na poručíka ho povýšili 1. augusta 1936, v tom istom mesiaci bol pridelený k Zbrojnému technickému úradu v Plzni.

Po vzniku Slovenského štátu sa stal prednostom distribučnej skupiny automobilového vojska na Hlavnom vojenskom veliteľstve v Bratislave. Dňa 1. januára 1940 bol povýšený na nadporučíka automobilového vojska. Po prepadnutí ZSSR pôsobil aj na východnom fronte. Počas služby v Zaisťovacej divízii spolupracoval s kapitánom Jánom Nálepkom, ktorý zahynul pri oslobodzovaní ukrajinského mestečka Ovruč v novembri 1943, a inými dôstojníkmi zapojenými do odboja. Neskôr pôsobil na Vojenskej správe Ministerstva národnej obrany SR. Dňa 25. augusta 1944 spolu s podplukovníkom Milošom Markom zabezpečoval prevoz doktora Vavra Šrobára z Trenčianskych Teplíc do Banskej Bystrice.

Vojtech Ábel sa narodil 9. februára 1911 v Piešťanoch.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania bol pridelený k Veliteľstvu obrannej oblasti ako prednosta autoslužby. Po reorganizácii 1. čs. armády na Slovensku bol zadelený do III. taktickej skupiny s veliteľstvom vo Zvolene ako vedúci automobilovej služby. Po evakuácii Zvolena na konci októbra sa dostal do zajatia. Podarilo sa mu ujsť a vrátil sa k manželke do Piešťan. Tu bol opäť zatknutý a odovzdaný Nemcom. V noci z 31. marca na 1. apríla 1945 bol posledným transportom odvlečený do koncentračného tábora Mauthausen v Rakúsku, odkiaľ sa už nevrátil. Popravený bol začiatkom apríla 1945, presný dátum nie je známy, úradne bol stanovený na 1. apríla.

Po vojne bol povýšený na štábneho kapitána, majora a nakoniec na podplukovníka in memoriam.

Čestné občianstvo mesta Piešťany mu udelili in memoriam za odvahu, statočnosť a nasadenie vlastného života v SNP pri príležitosti 105. výročia jeho narodenia v roku 2016. Pamätnú plaketu prevzala dcéra Vojtecha Ábela, pani Naďa Mikolášiková – Ábelová.

V časoch, keď sa na Slovensku fašizmus opäť hrabe k moci, je dôležité si pripomínať, koľko životov stálo poraziť zverský režim, v ktorého čele stál aj fašistický prezident Tiso.

(pror/MsÚ), zdroj: (VHÚ)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava