Školský rok by sa nemal predĺžiť, nie je dôvod trestať žiakov

Analytici z iniciatívy To dá rozum si nemyslia, že by sa mal školský rok predĺžiť. Ako uviedla riaditeľka iniciatívy Renáta Hall, nie je dôvod trestať žiakov a študentov za vypuknutie epidémie. „Veľká časť z nich pokračuje vo vzdelávaní sa a to v omnoho náročnejších podmienkach ako za normálnych okolností. Majú teda nárok aj na oddych,“ povedala.

ilustr. obr. (Autor: eduworld.sk)

Analytička Petra Fridrichová, poznamenala, že mnohí učitelia počas týchto dní absolvujú okrem prípravy žiakov aj mnoho webinárov, teda internetových seminárov. Aktivitu učiteľov je podľa nej vidieť aj v rôznych skupinách na sociálnych sieťach, a to nielen počas pracovných dní, ale aj počas víkendov. „Žiaci rovnako pracujú mnoho hodín denne, je to pre nich náročné obdobie. Je potrebné tiež brať do úvahy to, že deti sú teraz už dlhšie obdobie sociálne izolované,“ priblížila. Poukázala na to, že prázdniny môžu byť skvelou príležitosťou na obnovu kamarátskych vzťahov, aby sa deti vyhrali s rovesníkmi a strávili zmysluplný čas so starými rodičmi.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba prebieha dištančnou formou. Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) v utorok 24. marca vyhlásil zrušenie písomnej aj externej časti maturity a testovanie deviatakov a štvrtákov na osemročnom gymnáziu pre tento školský rok. Ústne maturity by sa mali uskutočniť do dvoch týždňov od obnovenia vyučovania, a to v termíne do 30. júna 2020.

Minister zároveň dodal, že majú pripravené viaceré kroky, aby maturanti do tohto dátumu zmaturovali. Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája, pričom nebude potrebné k nim priložiť potvrdenie od lekára. Prijímačky na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna, podobne ako pri maturitách, dva týždne od obnovenia vyučovania.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava