KORONAVÍRUS: Mladší Piešťanci v sebe po víkende prebudili zodpovednosť, seniori menej

V pondelok doobeda už v piešťanských nákupných centrách panovala väčšia zodpovednosť obyvateľov, ako pri našej návšteve centier v sobotu. Drvivá väčšina nakupujúcich nejakú ochranu dýchacích ciest nosila, avšak nás zarazila skutočnosť, že najohrozenejšia kategória seniorov sa s rizikom nákazy koronavírusom stále nedokáže vyrovnať a rúška zväčša nenosí.

Rúška sa už po meste vo veľkom rozmohli (Autor: Michal Vojčiniak)

Prešli sme si s fotoaparátom piešťanské Tesco, Aupark, ale aj Lidl v Priori či Billu na Žilinskej ceste. Rúška sa už po meste vo veľkom rozmohli, avšak vidieť ich bolo najmä u mladšej a strednej generácie obyvateľov. Veľkej časti seniorov ako keby stále nedošlo, aké riziko práve im hrozí. Preto sa i touto cestou obraciame na našich čitateľov, aby vysvetlili svojim rodičom či starým rodičom, že práve oni sú tou vekovou kategóriou, u ktorej je percentuálne najväčšia úmrtnosť na nákazu spôsobenú koronavírusom.

Poznateľne však stíchli aj ulice mesta. Je zreteľne vidieť, že ľudia ak nemusia isť von, tak sa frekventovaným častiam mesta vyhýbajú. A tak sa život v Piešťanoch začína obmedzovať len na nákupy, prípadne cestu na poštu. Tam aj na stojacom rade oproti našej poslednej reportáži bolo vidieť, že sa ľudia poučili a už sa na seba netlačia a pri postávaní na chodníku si udržujú od seba patričný odstup.

Našim starkým však celkom určite prečítajte nasledujúce riadky.

Čím starší, tým vyššia úmrtnosť

Podľa štúdie, ktorú zverejnilo Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, je úmrtnosť na COVID-19 2,3 percenta.

Na základe analýzy viac než 44-tisíc prípadov nákazy novým typom koronavírusu čínski vedci zistili, že u 80,9 percenta pacientov mala choroba mierny priebeh, u 13,8 percenta vážny a u 4,7 percenta kritický.

Najvyššiu úmrtnosť vedci zaznamenali v kategórii ľudí starších ako 80 rokov (14,8 percenta). U detí do deviatich rokov nezaznamenali jediný prípad úmrtia a u ľudí do 39 rokov bola úmrtnosť iba 0,2 percenta.

U nasledujúcich vekových skupín úmrtnosť rastie: 0,4 percenta u štyridsiatnikov, 1,3 percenta u päťdesiatnikov, 3,6 percenta u šesťdesiatnikov a v kategórii medzi 70 a 80 rokmi ide o osem percent.

Vplyv na úmrtnosť majú aj ďalšie choroby, ktorými pacienti trpia. Najčastejšie po nákaze koronavírusom umierajú podľa štúdie ľudia, ktorí trpia kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, chronickými respiračnými chorobami a vysokým tlakom.

565 Shares

Najnovšie správy

Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav