Čepce, sukne, stužky – výšivky fascinujú i po rokoch

Umenie našich predkov stále dokáže upútať pozornosť, fascinovať aj inšpirovať zároveň. V priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch sú vítaní obdivovatelia tradičných výšiviek, odevov a doplnkov. Výstava vo Vile dr. Lisku poukazuje na jednu z najvyspelejších oblastí výšivkárstva na Slovensku – okolie Piešťan a Trnavy. Prezrieť si ju môžete do 14. apríla.

Najväčší priestor výstavy je venovaný tradičnej ľudovej výšivke. (Autor: vd)

Vo vstupnej miestnosti sú na stenách zavesené výkresy zo Sbierky ľudového vyšívania Piešťany, ktorú spracovali počas šesťročnej práce manželia Markovci. Obaja boli učiteľmi, a keďže pani Marková pochádzala z Piešťan, piešťanskú výšivku veľmi dobre poznala. Album chceli vydať v roku 1930, no nepodarilo sa im to.

Priestory vstupnej miestnosti dopĺňa súbor bábik v ľudovom odeve zo zbierok múzea.

Piešťanka Jana Dobrovolná poskytla do zbierky múzea kroj svojich predkov

Najväčší priestor výstavy je venovaný tradičnej ľudovej výšivke, ktorou sa zdobili odievačky, kútne plachty (oddeľovali šestonedieľku ležiacu v kúte od zvyšku miestnosti), obrusy, závesy, ozdobné uteráky a prikrývky pre dieťa na krst, v mužskom odeve košele, kabáty, v ženskom rukávce, živôtiky, zástery, kabátiky, ozdobné pásy, šatky a čepce. V menšej miere je prezentovaný aj tradičný detský odev a detský odev šitý v druhej polovici 20. storočia. V tomto odeve sa častejšie využívala okrem ručnej výšivky aj strojová výšivka retiazkovým stehom – trukovanie.

Výšivky aj v kuchyni

Okrem výšivky na tradičnom odeve je prezentovaná aj výšivka použitá na modernom odeve a v interiéri najmä z druhej polovice 20. storočia. Časť výstavy je venovaná odevu, ktorý vyšívala a dokonca i nosila Alžbeta Mičúchová z Piešťan. Tá sa rôznym ručným prácam venovala celý život, v školských časoch, ale aj na dôchodku, keď maľovala ornamenty a zbierala modranskú keramiku. Pri vyšívaní využívala rôzne techniky – krížikový steh, stonkový steh, plnú výšivku či richelieu.

Horná časť prednej zástery z Podolia z konca 19. až začiatku 20. storočia.

Súčasťou zariadenia interiéru, najmä kuchyne, boli v 30.-60. rokoch 20. storočia textilné dekorácie s obrázkami a textom, s náboženskými, ale i svetskými motívmi. Kupovali sa predkreslené v galantériách a vyšívali retiazkovým alebo stonkovým stehom. Okraje sa obrubovali stuhami s rôznymi motívmi. Vešali sa nad sporák, vodovú lavičku či stôl.

V 70.-80. rokoch 20. storočia sa tradičná výšivka využívala menej, typické pre toto obdobie sú jednoduchšie techniky výšivky využívané na textíliách hlavne v interiéri. Obľúbená bola najmä krížiková výšivka. Výšivku v tomto období propagoval ženský časopis Dorka.

V roku 1957 vzniklo v Piešťanoch Družstvo umeleckej výroby Piešťanka, ktorému podnet na vznik dala Anna Tencerová. Družstvo malo niekoľko prevádzok – okrem Piešťan aj v Hlohovci, Chtelnici a Krajnom. Jeho učňovské stredisko dostalo štatút v roku 1968. Od roku 1975 malo vlastnú predajňu.

Asi storočný čepiec z okolia Piešťan.

Menší priestor je venovaný výšivkám z kaštieľov na okolí Piešťan – z kaštieľa v Brunovciach a Koplotovciach z prvej polovice 20. storočia.

Od Kocuríc po trnavsky

V súčasnom okrese Piešťany (okrem obce Prašník) sa nosili dva typy ľudového odevu. V Piešťanoch a severnejších obciach súčasného okresu sa nosil piešťanský typ ľudového odevu, v Kocuriciach (od 1. 1. 1974 súčasť Piešťan) a južných obciach okresu trnavský typ ľudového odevu.

Oba typy patria k najbohatšie zdobeným ľudovým odevom na Slovensku, okrem bežného nosenia sa využívali aj pri rôznych slávnostných príležitostiach ako prejav národnej príslušnosti jeho nositeľov.

Piešťanská aj trnavská výšivka využívali rastlinnú štylizovanú ornamentiku, z vyšívacích techník najmä plný steh, dierky a obnitku. Staršiu jednoduchšiu výšivku podľa počítanej nite vystriedala v druhej polovici 19. storočia výšivka podľa predkreslenia. Výšivku predkresľovala pisárka, vypisovačka, vyšiť ju vedela skoro každá žena. Náročnejšie techniky ovládali len niektoré vyšívačky.

Odlišovali sa vzormi i stehmi

Piešťanské výšivky boli na najstarších konopných textíliách zdobené jednoduchou výšivkou podľa počítaných nití – hladkovaním, hrachovinkou alebo spojovacími švíkmi. Novšie textílie sa zdobili výšivkou podľa predkreslenia, využíval sa plný plochý, slučkovací, stonkový a retiazkový steh, v menšej miere krajčírska retiazka. V druhej polovici 19. storočia sa zásluhou továrenských materiálov rozšírili nové vyšívacie techniky – najmä dierky, začiatkom 20. storočia aj rebrá (väčšie vyrezané plôšky členené obtáčanými niťami). Farebnosť dierkovej výšivky pokladáme za špecifikum piešťanskej oblasti (inde bola dierková výšivka biela).

V obciach na pravej strane Váhu – v Krakovanoch a ich okolí – bola ornamentika výšivky drobnejšia, s menšími dierkami, čomu boli proporcionálne prispôsobené aj ostatné prvky výšivky.

Prezrieť si môžete aj mužské kroje a
Horná časť prednej zástery z Podolia z konca 19. až začiatku 20. storočia. časti odevov.

Na trnavských výšivkách sa pri starších textíliách, najmä na kútnych plachtách, používal obyčajný a vrkôčikový krížik. V novšej výšivke podľa predkreslenia sa uplatňovali náročné techniky – dierky, gatry, anglická madeira, nášivka zlatými a striebornými niťami cez kartón, aplikácia na tyle a trakovická aplikácia. Výraznú skupinu v trnavskej výšivke predstavuje tzv. biele vyšívanie. Využívali sa pri ňom dierky, gatry, madeira, výšivka na tyle, doplnené obnitkovým a plným stehom.

Koncom 19. storočia sa stáva výšivka módnym artiklom aj pre mestské vrstvy obyvateľstva, a tak pre dedinské dievčatá a ženy predstavuje možnosť zárobku. V okolí Piešťan, Trnavy a Nového Mesta nad Váhom bol rozvinutý podomový obchod s výšivkami. Výšivky sa predávali do obchodov, na trhoch, najmä trnavských, kde za výšivkami prichádzali aj záujemcovia zo zahraničia.

(BMIW/am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek