Cez Vrbovskú a Priemyselnú kamióny do Bašoviec nepôjdu

Piešťanskí poslanci na svojom februárovom zasadnutí nepodporili zmenu územného plánu, ktorá by umožnila dopravné napojenie plánovaného priemyselného parku v Bašovciach cez piešťanské cesty na diaľnicu.

V niektorých úsekoch sa dve nákladné autá obídu len veľmi obtiažne. (Autor: vd)

Denná premávka v oboch smeroch by sa tak zvýšila o 50 kamiónov ťažších ako 3,5 tony a ďalších dvesto áut do 3,5 tony po Vrbovskej ceste, Priemyselnej ulici a Orviskej ceste smerom k Bašovciam. Pre tento účel investor – spoločnosť IFOND z Považskej Bystrice – má v pláne využiť krátku obslužnú spojnicu za Zempresom smerom k Bašovciam. Cestu chce vyasfaltovať. Kamióny a autá by sa tak dostali ľahšie k diaľničnému navádzaču.

Priemyselný park má podľa investora stáť v katastri Bašoviec, pričom zasahuje aj do územia Piešťan. Stavba zo zákona podlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Park má slúžiť strojárenskej, elektro či drevovýrobe. Zamestnanie by tu našlo dvesto až tristo ľudí. O už aj tak narušenú pohodu bývania by však prišlo možno rovnaké i väčšie množstvo ľudí. Cesty v priemyselnom parku sú značne poškodené, vykonané opravy nemajú trvácnosť. Vo viacerých úsekoch sú úzke. Príkladom je mostík na Vrbovskej ceste v Kanade či dvojité zákruty za lesným závodom.

Mesto by tým, že investorovi povolí prejazd jeho kamiónov Piešťanmi, riskovalo zhoršenie technického stavu a rozbitie ciest, na opravu ktorých sa prostriedky z rozpočtu vyčleňujú len ťažko. Treba pripomenúť, že uvedené cesty by slúžili nielen na dennú obsluhu parku, ale i na intenzívne zásobovanie stavebným materiálom v čase jeho výstavby.

Poslanci si vypočuli požiadavky a návrhy zástupcu investora, v diskusii sa pýtali na podrobnosti projektu a upresnenie niektorých im nejasných skutočností. Na zasadnutí zastupiteľstva odzneli viaceré pripomienky. Vystúpil tu aj obyvateľ Piešťan, ktorý upozornil, že cesty by bolo potrebné rozšíriť, pretože sa na nich neobídu dva kamióny, pričom by sa musela vyrúbať zeleň. Poslancov zaujímalo, ako by investor riešil situáciu, ak by kamióny nešli po priemyselnom parku, ale vybrali by sa Jánošíkovou či Kláštorskou ulicou. Na uvedené otázky investor odpovedal a načrtol riešenie v dopravnom obmedzení, nie však na rozšírenie ciest – tie vraj svojou šírkou postačujú.

Poslanci si pozorne preštudovali aj stanoviská odboru stratégie a rozvoja mesta či výstavby a dopravy. Podľa neho v prípade schválenia zmeny dopravnej infraštruktúry mesto požaduje v rámci novej komunikácie riešiť aj doplnenie biokoridoru a zohľadnenie cyklotrasy v súbehu s novou cestou.

Odbor výstavby a dopravy však navrhované riešenie radikálne odmietol: „Navrhované riešenie dopravného napojenia predmetného priemyselného parku nie je akceptovateľné. Taktiež nie je akceptovateľné dopravné zaťaženie komunikácií v tejto časti mesta Piešťany dopravou z navrhovaného priemyselného parku Bašovce. Problematiku dopravného napojenia priemyselného parku v smere na diaľnicu je potrebné riešiť mimo komunikácií na území mesta Piešťany.“

Poslanec Andrej Klapica vo svojom diskusnom príspevku vyzval investora, aby hľadal nejaké iné, vhodnejšie dopravné riešenie a aby sa od svojho zámeru nenechal odradiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava