Život legendy vo fotografiách

Eva Kristinová je nepochybne jednou z ikon ženského herectva minulého storočia. Pri príležitosti jej životného jubilea vznikla výstava, ktorá cez archívne fotografie predstavuje cestu Kristinovej umeleckej kariéry od jej absolútnych začiatkov, cez výrazné piliere jej hereckej dráhy, až po kreácie stvárnené mimo divadelného javiska. Výstavu si ešte tento týždeň môžu prezrieť návštevníci Domu umenia Piešťany.

Fotografie Evy Kristinovej približujú jej profesijný život. (Autor: autor)

V Mini Galérii na prízemí kultúrnej inštitúcie sú inštalované viaceré významné fotografie, ktoré zachytávajú jedinečné výkony Evy Kristinovej, ktoré sa zlatými písmenami zapísali do dejín slovenského herectva, ba dokonca jej mimojaviskové účinkovanie pred televíznou či filmovou kamerou, či momenty z pódií počas jej početných recitačných večerov.

Slovensko malo a stále má dostatok kvalitných herečiek, ale len málo tragédok – interpretiek disponujúcich titanizmom vnútorného i vonkajškového prejavu, majestátnosťou vzhľadu a s nimi spojenú špecifickú kultúru práce s drsným altovým zafarbením hlasu. Jednou z tých mála tragédok bola Eva Kristinová, ktorá 5. augusta 2018 oslávila vzácnych 90 rokov. Jej hereckým odborom boli najmä postavy hrdých a nebojácnych žien z prostredia slovenskej dediny alebo honosného aristokratického paláca. Kristinová bola totiž herečkou veľkých kráľovských osudov.

A podľa autora výstavy nemusela mať na hlave ani zlatý diadém, aby to dokázala. Hrdosť, grandióznosť, dominancia i kultúra slovného prejavu boli totiž základnými témami jej hereckej kariéry a to z nej v našich kruhoch robilo výnimočnú herečku.

Výstavu pripravil a tieto slová vyriekol Karol Mišovič, o grafické riešenie sa postarala Viera Burešová. Fotografie pochádzajú z Divadelného ústavu a Slovenského filmového ústavu a fotoarchívu. Do Mini Galérie Domu umenia výstavu inštalovali ešte v polovici januára, no v piatok 21. februára sa uskutočnilo jej slávnostné ukončenie. Fotografie tak budete môcť vidieť už iba do 1. marca. Počas finisáže sa hosťom s umeleckým slovom predstavil Juraj Sarvaš a na fujaru zahral Štefan Suchý. 

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín