Vo Veľkých Kostoľanoch rozlúčka s fašiangom s mátohami aj konským povozom

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Spravodajstvo / Región
  • 25. februára 2020, 14:56

Po Veľkých Kostoľanoch fašiangový sprievod s krojovanými mládencami aj dievčatami, ale i všakovakými maskami putoval v sprievode kapely, ktorá sa ako pánska muzika viezla na rebrináku. Ťahali ho paripy, nechýbal pohonič i jeho pomocník. Pestrý sprievod maškár, krojovaných mládencov i dievčat viedol po obci richtár zvaný Hučo.


Fašiangový sprievod viedol richtár odetý do kostýmu Zorra pomstiteľa. (Autor: vd)

Bola sobota 22. februára, slnce sa vykotúľalo nad dedinu a navodilo vynikajúcu náladu. Chlapci a dievčatá, niektoré úplne maličké, sa tešili z fašiangových dobrôt, čo im tety a ujovia ponúkali. Tí nad osemnásť si už mohli dopriať aj niečo ostrejšie.

Na fašiangovú obchôdzku sa asi najviac tešil jej organizátor Roman Michalík, ktorý je v obci známy pod prezývkou Hučo: „Som veľmi rád, že ste prišli, vitajte a cíťte sa vo Veľkých Kostoľanoch tak dobre ako my. Užite si obchôdzku a príďte aj večer na zábavu, keď sa bude pochovávať basa.“ Michalík, ktorý si tento rok vybral masku pomstiteľa Zorra, mal čierny klobúk, škrabošku a čierny zvršok doplnil farebnými nohavicami klaunov.

Vo Veľkých Kostoľanoch maškarám medze fantázie nechýbali. Vedľa Ružového pantera kráčala reklama na McDonald‘s, klebetili tu dve babky v kašmírových ručníkoch a goráloch. Plížili sa tu masky v plyšových overaloch, bolo tu niečo, čo pripomínalo psa, turoňa, koňa. Nechýbal pivový gurmán – postavičky z rozprávky A je to. Bol tu aj chlap v koši a baba naopak.

Jedno je však isté, Veľkokostoľanci vyčkávali na fašiangovníkov a tešili sa z toho, že dievčatám, ktoré chodili od domu k domu s veľkými prútenými košmi, môžu dať nielen nejaký podarúnok, ale akciu podporiť aj finančne. Dušou dievčenského kolektívu bola v krásnom trebatickom kroji odetá Marika Filínová. Tá aj vykrútila najmenšiu účastníčku sprievodu Vilmušku Bokorovú, o ktorej pestrú kvetinovú sukničku, čelenku i vrkôčiky sa postarala jej mamička.

Kapela s harmonikárom Ľubomírom Kukučom sa tiež vyparádila do veselých fašiangových masiek. Len pohonič Zdeno Cesnek zostal verný svojmu westernovému dlhému kabátu. Ocitli sme sa na priedomí domu, kde chýrna gazdinka Anna Dovičicová ponúkala rozprávkovo chutné šamrolky. Viaceré gazdinky vraj potom šišky i fánky doniesli vo veľkom aj na obecnú fašiangovú zábavu.

Sprievod bol už ďaleko, ale na začiatku ulice ešte stále postávala partia susedov okolo stolíka s pálenkou a dobrotami. „Sme radi, že takto krásne sa ľudia vedia zabaviť a že sa mladí nechali zlákať na fašiangovú obchôdzku. Pripomenuli nám staré časy, keď sa vo Veľkých Kostoľanoch v nedeľu podvečer ľudia schádzali na priedomí, hoci mali plno práce, našli si čas aj na debatovanie, spevy a muziku. Snažíme sa to zachovávať. Navštívte nás aj cez leto, keď urobíme v našej ulici schodovicu alebo obrubníkovicu,“ pozvali nás na kvalitné susedské posedenie na schodoch či obrubníkoch Veľkokostoľanci.

Viera Dusíková, foto: autor

Fašiangový sprievod viedol richtár odetý do kostýmu Zorra pomstiteľa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava