Sviatok demokracie

„Bertíku, ty‘s to vymyslel! Ty nedostaneš medaili… Ty si zasloužíš řád!“ Táto legendárna hláška mi vždy zíde na um, keď zapínam YouTube cez notebook a mám ho vďaka AdBlocku bez reklám. Bertík, ktorý ho vymyslel, by si v tomto predvolebnom období naozaj mal prísť na Slovensko nejaký ten „řád“ prevziať, lebo stačí malá chybička, napríklad spustenie stránky cez zariadenie, v ktorom kamarát AdBlock nainštalovaný nie je, a človek má o kus horšiu náladu.

(Autor: vd)

Patrím medzi tých ľudí, ktorých sledovanie politiky reálne baví. A to počnúc čítaním analýz a komentátorov cez sledovanie diskusií až po nudné veci, ako študovanie stránky národnej rady, napríklad, kto, ako a za čo hlasoval. Tým pádom sa niet čo čudovať, že ma fascinuje aj toto predvolebné obdobie a napríklad aj čítanie volebných programov. Niektoré nápady kandidátov sú veľmi zaujímavé, pri iných človek len neveriacky krúti hlavou a premýšľa, ako toto vôbec vzniklo a ako sa to ocitlo čierne na bielom.

Paradoxne, napriek tomu, že tieto veci dobrovoľne vyhľadávam, neuveriteľne ma rozčuľuje, keď ich mám „pod nosom“ aj vtedy, keď nechcem. V komentároch pod s politikou absolútne nesúvisiacimi článkami, v schránke poštovej i elektronickej, pri šoférovaní, tam to je väčšinou aj s nejakým dosprejovaným odkazom, alebo pri spomínaných videách. To, že ich človek niekedy nedokáže vypnúť, vie byť poriadne frustrujúce – áno, priznávam, záleží aj od kandidáta. No vo chvíli, ako sa skončí odpočet povinných sekúnd na pozeranie a naskočí vyslobodzujúce „skip“, niet krajšieho pocitu.

Ale už iba pár dní. Už len zopár letáčikov, zopár videospotov, lebo o týždeň je to tu. Deň D, keď sa ukáže, kto svojimi nápadmi, ale aj prístupom ku kampani zaujal ľudí najviac. Kandidátov je dosť, ba dokonca aj smerovaní, ktorým by sa chceli v riadení krajiny uberať.

V dobrej vôli by som chcela doposiaľ nerozhodnutým a vlastne aj rozhodnutým poradiť, teda okrem sledovania televíznych diskusií, skúste si rozkliknúť webstránku svojich favoritov a pozrieť sa, čo ponúkajú. Či majú pre vás dostatočne dobré nápady napríklad v školstve, zdravotníctve alebo v oblasti ochrany prírody. Či len zoširoka hlásajú, že treba to či ono zlepšiť, alebo majú aj konkrétne vízie. Pretože z videí plných osočovania súperov a z billboardových vyretušovaných tvárí to, bohužiaľ, nevidno.

A na záver dúfam, že sa 29. februára v čo najväčšom počte stretneme pri volebných urnách bez rozdielu veku. Slobodné voľby sú sviatkom demokracie, tak ich oslávme poctivo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav