Bezplatné parkovanie pre ZŤP miesto na Nálepkovej ulici, bude zrejme pri Edene

Parkovanie pre ZŤP na parkovisku na Nálepkovej ulici v Piešťanoch úplne zadarmo nebude. Radnica to však chce tejto kategórii občanov kompenzovať na inom mieste. Ako odznelo na mestskej rade v pondelok 3. februára, vo chvíli, keď parkovisko na Nálepkovej ulici prejde na plne automatický systém, nebude možné rozlíšiť auto osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Radnica to chce na inom mieste kompenzovať.


Pred Edenom by mohlo byť vyhradené parkovanie pre ZŤP (Autor: pror)

Ak príde do platnosti nové Všeobecné nariadenie mesta o parkovaní na parkovisku Nálepková ulica, tak všetky kategórie motoristov budú môcť zaparkovať na tomto parkovisku zadarmo len 90 minút. ZŤP by podľa odporúčaní z mestskej rady mohli ako kompenzáciu dostať vyhradené všetky parkovacie miesta pred hotelom Eden.

V pondelok na mestskej rade riaditeľka Služieb mesta Piešťany (SmP) Hana Dupkaničová vysvetlila, že preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím je vydávaný na osobu a nie na poznávaciu značku vozidla. Kamerový systém automatických závor tak nevie rozoznať, že vozidlo patrí osobe, ktoré riadi, prípadne ktoré doviezlo človeka s ťažkým zdravotným postihnutím. Nedokáže to ani v prípade darcu krvi, či inej zľavnenej kategórie, ktorá doposiaľ na tomto parkovisku parkovala v zvýhodnenom režime.

Podľa riaditeľky zvýhodniť ZŤP na automatizovanom parkovisku nie je možné ani spôsobom, že by im vydávali špeciálne bezplatné karty. Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by si totiž museli zvoliť konkrétne auto (poznávaciu značku), pre ktoré by túto výhodu v kombinácii s ich preukazom ZŤP využívali. Ak by však SmP, ktoré parkovisko spravujú, aj pristúpili k takejto možnosti, bola by diskriminovaná kategória ZŤP napríklad z iných miest, ktorá chodí do Piešťan za rekreáciou či do neďalekej nemocnice na ošetrenie.

V rámci mestskej rady sa tak zrodil návrh kompenzovať ťažko zdravotne postihnutým parkovacie komplikácie na veľkom parkovisku na Nálepkovej ulici tým, že sa im vyčlenia všetky parkovacie miesta na začiatku pešej zóny pred hotelom Eden, prípadne priamo pred nemocnicou.

Z oboch miest na parkovanie by to tak mali ZŤP do nemocnice, alebo na prechádzku do parku, či na pešiu zónu podstatne bližšie, ako z veľkého parkoviska na Nálepkovej.

Vyhradené miesta a časovo obmedzené parkovanie zadarmo 90 minút na Nálepkovej by pre ZŤP naďalej zostali. Vyradené miesta na parkovisku pre ZŤP totiž určuje norma. No bezplatné parkovanie nie je nárokovateľná položka.

V prípade schválenia tohto VZN bude parkovisko na Nálepkovej ulici spoplatnené nonstop, nie iba od 7.00 do 21.00 h ako doteraz. Sadzba zostane vo výške 1 euro za hodinu, pričom po zaplatení treba parkovisko opustiť do 15 minút. Strata parkovacieho lístka vás vyjde na 20 eur.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav