Komentár: V Piešťanoch sa fašizmus, nacizmus ani extrémizmus nenosí

A to doslovne! V piatok minulý týždeň sa v Piešťanoch konalo stretnutie kotlebovcov s ich priaznivcami. Stretnutie zorganizovali v sále pre 150 ľudí v mestskom kultúrnom zariadení na ulici A. Dubčeka. Medzi hlavné hviezdy piatkového večera patril za extrémizmus odsúdený Milan Mazurek. Okolo sály na Ulici A. Dubčeka sa však ponevieral aj kotlebovec a kandidát na poslanca do národnej rady Anton Grňo z Bánovic nad Bebravou. Zaujal nás symbolikou, ktorú hrdo nosí na hrudi. A tak sme mu spravili fotku na pamiatku, ktorá zaujala nakoniec aj policajtov.

Anton Grňo s portrétom Jozefa Tisa na tričku a so znakom Schwarze Sonne na mikine, ktorý nosili aj nacistické jednotky SS. (Autor: pror/red)

Na hrudi mal totiž portrét prezidenta fašistického slovenského štátu Jozefa Tisa a vedľa neho umiestnený extrémistický symbol čierny kolovrat (Schwarze Sonne). Ako sa však v pondelok ukázalo, fotka Grňa na našom spravodajskom webe zaujala nielen čitateľov, ale aj políciu. Tá nás totiž o fotky Grňa z piatkového mítingu v Piešťanoch požiadala. A keďže v zmysle trestného poriadku, v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu sme povinní s políciu spolupracovať, originály fotografií sme mužom zákona odovzdali.

Pre Grňa je to zrejme vážna nepríjemnosť. Špecializovaný súd v Banskej Bystrici ho za niečo obdobné zatiaľ neprávoplatne už odsúdil na peňažný trest 5000 eur. Ide o pozdrav „Na stráž“, ktorý špecializovaný súd posúdil ako prejavené sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú či náboženskú nenávisť.

Grňo sa však odvolal a rozsudkom sa ešte bude zaoberať najvyšší súd. V prípade, ak však jeho piatkové pretŕčanie v Piešťanoch so symbolom používaným extrémistami bude dôvodom na ďalšie trestné stíhanie, tak mu to s najväčšou pravdepodobnosťou pri odvolacom konaní asi veľmi nepomôže.

Na druhej strane nesmieme vynechať fakt, že kotlebovci pri používaní extremistických symbolov veľkou odvahou neoplývajú. A keď sa majú za to zodpovedať, hľadajú si ako ospravedlnenie doslovne škôlkárske výhovorky.

Škôlkarské výhovorky a fašistické symboly

A tak napríklad vraj pohanský symbol kolovratu tu bol skôr ako vznikol fašistický či nacistický extrémizmus. Preto sa vraj kolovratom extrémisti neoznačujú a „nezainteresovaných“ presviedčajú, že sú v tom vlastne úplne nevinne.

Ich výhovorky sú však častokrát až bizarné. Tak ako tá najnovšia, že kombinácia čísiel 14 88, ktoré kotlebovci radi používajú, vraj v žiadnom prípade neznačí najznámejšiu neonacistickú šifru.

Lebo v najrozšírenejšej nacistickej šifre číslo 14 označuje 14 slov vety Davida Laina. Pre vysvetlenie, Američan David Lane, bol pôvodne člen Ku-klux-klanu, neskôr organizácie Aryan Nations a nakoniec ideológ teroristickej organizácie The Order pôsobiacej v rokoch 1983 až 1984. Teroristická skupina The Order okrem iného zavraždila rozhlasového moderátora Alana Berga. Teroristu Davida Laina zavreli na doživotie. 88 je v tejto šifre dva krát ôsme písmeno v abecede, písmeno H, čiže skratka nacistického pozdravu Heil Hitler.

Vľavo 1488 vraj vyjadrenie silnej kresťanskej viery. Vpravo štandardné vyjadrenie sa neonacistu .

Podľa zdôvodnenia kotlebovcov z uplynulého víkendu, nimi používané 14 88 s tým vraj nemá nič spoločné a ide vraj o vyjadrenie silnej kresťanskej viery. Nakoľko číslo 14 vraj pre nich značí 14 zastavení Ježiša na krížovej ceste a číslo 88 neznamená dvojkombináciu ôsmeho písmena v abecede „H“. Nakoľko v slovenskej abecede podľa kotlebovcov po zaradení písmen s mäkčeňom je na ôsmom mieste písmeno „Ď“! A tým pádom, pre kotlebovcov číslo 88 nie je Heil Hitler, ale vraj značí poradie skladby „Tichá noc“, v spevníku.

Najnovšia výhovorka tvrdí, že podľa slovenskej abecedy 88 nemôže znamenať Heil Hitler, lebo na ôsmom mieste podľa škôlkárskej maľovanej abecedy nie je „H“, ale „Ď!

K tomu ako dôkaz sa medzi kotlebovcami rozšírilo napríklad aj zdieľanie obrázku maľovanej abecedy na sociálnej sieti. Ide o učebnú pomôcku aj v predškolskej príprave v materských školách. Tak ako je tomu napríklad aj u piešťanského kotlebovca Tomáša Drobného na jeho účte na sociálnej siete.

Tak si sumarizujeme obľúbené symboly

Pozdrav „Na stráž“, za ktorý bol kotlebovec Grňo odsúdený vraj nepoužívajú z dôvodu, že to bol pozdrav hlinkovej gardy známej z druhej svetovej vojny najmä vraždením civilného obyvateľstva a vypaľovaním slovenských dedín. Ale je to vraj pre nich pozdrav, ktorý používali československí Sokoli.

Vľavo hore Kotleba a jeho Slovenská pospolitosť,. Vpravo štandardný Slovenský fašista z druhej svetovej vojny . Dole československí Sokoli.

Grňov znak na hrudi je podľa komentárov pod našim článkom vraj len prastarým znakom šťastia a hojnosti. A vraj s tým, že bol tento znak počas hitlerovskej ríše umiestnený v hale generálov v centre SS a na označenie ho používali zvláštne jednotky SS Schwarze Sonne, tak s tým Grňov znak nemá nič spoločne.

Zostručnené: kotlebovci podľa ich tvrdení teda nie sú ani extrémisti, ani nacisti, ani fašisti. Ale len priležitostní nositelia staroslovenského symbolu šťastia čierneho kolovratu. Vyznávajú ideály československých Sokolov, preto sa zdravia – „Na stráž“. Kombinácia čísel 14 88 pre nich nie nacistická šifra, ale je prejavom silného kresťanského vierovyznania.

A tomuto máme veriť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava