Hanbia sa priznať, že sú fašisti, alebo len veria na „ufónov“?

V piatok podvečer si sálu malej scény v Piešťanoch na Ulici A. Dubčeka objednali kotlebovci a priestor pred ňou takmer na rovnaký čas obsadili odporcovia tejto populistickej strany. Na strane kotlebovcov do kúpeľného mesta však dorazil aj ich kandidát na poslanca do národnej rady, Anton Grňo, ktorý je zatiaľ neprávoplatne odsúdený za to, že verejne prejavil sympatie k ideológii slovenského ľudáckeho režimu. A aj napriek tomu sa aj v Piešťanoch prezentoval arogantne extrémistickou symbolikou.

Kandidat ĽSNS, Anton Grňo v skupinke kotlebovcov so symbolom extrémistov na hrudi. Úplne vpravo od chrbta, Piešťanec a poslanec národnej rady, Stanislav Drobný. (Autor: pror)

Kým kotlebovci a ich priaznivci obsadila v piatok sálu malej scény s kapacitou na sedenie pre 150 ľudí, vonku pred budovou takmer tisícka protestujúcich sa voči nim vyhraňovala lebo vraj sú fašisti. Najmä organizátorom mítingu kotlebovcov sa to nepozdávalo a voči takémuto nálepkovaniu sa ohradili. Svojich odporcov pred „kultúrakom“ na oplátku okrikovali heslami ako napríklad aj liberálni fašisti.

Policajti sa o propagáciu extrémizmu u Antona Grňa nejako viditeľne nezaujímali. Zato doprovod auta kotlebovcov ich „extrémne“ zamestnával.
Policajti sa o propagáciu extrémizmu u Antona Grňa nejako viditeľne nezaujímali. Zato doprovod auta kotlebovcov ich „extrémne“ zamestnával.

Na míting však dorazil aj neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou a kandidát za poslanca do národnej rady za stranu Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko Anton Grňo. A symboly, ktoré na sebe v piatok verejne nosil, zrejme neodškriepiteľne dokazujú, na ktorej strane deliacej pásky stáli tí, ktorým fašizmus imponuje.

Grňo sa totiž na tričku na viditeľnom mieste na hrudi hrdil portrétom prezidenta fašistického slovenského štátu, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa a na mikine hneď vedľa portrétu Tisa sa mu vynímal znak takzvaného Čierneho kolovratu.

Kolovrat je pôvodom pohanský znak, no v novodobej histórii je zneužívaný extrémistami.

Extrémisti sa síce radi vyhovárajú, najmä keď sa musia trestnoprávne zodpovedať, že napríklad pozdrav „Na stráž“ používali nielen slovenskí fašistickí gardisti, ale už pred nimi aj československí Sokoli. A v prípade hákového kríža tvrdia, že to nie je nacistický znak, ale len náboženský symbol, a to už z doby neolitu.

No v prípade kombinácie, akú predviedol v piatok v Piešťanoch na sebe Grňo, kde vedľa seba mal portrét katolíckeho kňaza a  pohanský znak, sa bude výhovorka ťažko hľadať.

A možno je v tom Grňo nevinne a len verí na príchod „ufónov!

Inak by totiž existovali len možnosti, že kotlebovec Grňo má v extrémistických symboloch hrozný zmätok a vedľa seba nosí portrét katolíckeho kňaza a zároveň pri ňom aj symbol pohanstva.

Alebo ak to nie je zmätkom v symboloch u Grňa tak je zrejme naozaj pravda, že Grňo ako kandidát do národnej rady za ĽSNS k extrémistickej ideológii vrúcne vzhliada (a kotlebovcm to v piatok evidentne neprekážalo). Čo prejavuje aj svojimi symbolom a idolom na hrudi.

Poprípade je tu aj tretia možnosť, že Grňo, úplne bez humoru a pri plnej vážnosti len verí na prílet mimozemšťanov. Možno i tu je vysvetlenie prečo je u kotlebovcov mimoriadne v obľube farba zelená. Tá totiž je veľmi často v literatúre či kinematografii, používaná ako farba pokožky „ufónov“.

Nakoľko niektoré skupinky extrémistov naozaj veria, že bývalí vodcovia nacistov z obdobia II. svetovej vojny nezomreli, ale len na lietajúcich tanieroch odleteli a raz, keď príde vhodná doba sa na Zem označený znakom, ktorý nosí Grňo vrátia .

Symbol kolovratu (vpravo dole), majú aj policajti na internej vizuálnej pomôcke zobrazené ako znaky extrémistov. Napriek tomu sa Grňo medzi policajtmi bez ich povšimnutia potuloval.

Aký význam má znak, ktorý Grňo mal na hrudi nám vysvetlil historik zo Slovenskej akadémie vied, Jakub Drábik.

„Čierne slnko,“ (Schwarze Sonne)

Symbol „čierne koleso“, „čierny kolovrat“ alebo len „kolovrat“ je jeden z najrozšírenejších symbolov na neonacistickej a radikálnej pravicovej scéne. Prvý krát sa objavil v súvislosti s hradom Wewelsburg, kde chcel Himmler urobiť centrum SS – bol na zemi v hale generálov (Obergruppenfuhrersaal).

Pozostáva z dvanástich rúnových symbolov „sig“ – aký ale mali zmysel či symboliku v nacistickej ideológii a mytológii nie je jasne (dosť možné, že proste žiadnu). Symbolika v rámci neonacistickej scény dnes je rôzna, záleží na národnom kontexte.

U nás sa „čierny kolovrat“ spravidla vzťahuje na panslovanský nacionalizmus, rozšírený je u ruských neonacistov, ale existujú i skupiny, ktoré veria, že časť vedenia SS odletela na špeciálne vyrobených lietajúcich tanieroch do vesmíru a keď príde správny čas, vrátia sa na planétu Zem a dobijú ju pre bielu rasu – a to sú zvláštne jednotky SS Schwarze Sonne so symbolom Schwarze Sonne. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava