Regulácia hlodavcov na poliach operenými dravcami funguje

Biologická regulácia hlodavcov na poliach za pomoci operených dravcov funguje – túto skutočnosť preukazuje i fotografia, ktorá sa podarila Richardovi Galašovi na poli pri obci Dolný Lopašov. Miestne družstvo sa rozhodlo na reguláciu hraboša poľného, ako významného škodcu, nasadiť aj tzv. biologickú ochranu.

Všetky bidlá na poli pri Dolnom Lopašove obsadili myšiaky lesné. (Autor: FB Ochrana dravcov na Slovensku)

Aby mali dravce ešte lepšie podmienky na lov, umiestňujú im priamo medzi plodiny takzvané barličky – drevené bidlo v tvare písmena T. Z neho majú dobrý výhľad a striehnu na korisť.

Na zábere sú operenými dravcami využité hneď štyri takéto konštrukcie za sebou, v tomto prípade myšiakom lesným. Myšiak patrí medzi najbežnejšie dravce, môžete ho vidieť posedávať v okolí miest, kde loví potravu, napríklad na zvodidlách pozdĺž vozoviek, na konároch stromov, na elektrických stĺpoch. Podľa ochranárov je dôležité, aby bola populácia hraboša regulovaná v tomto období, v záujme zníženia „reprodukčnej explózie“ na jar.

„Pri uplatňovaní týchto opatrení spolupracujeme s niekoľkými družstvami, ku ktorým sa pridávajú aj búdky na hniezdenie dravcov a sov ako prirodzených predátorov hraboša. Veľmi nás teší, že to nie je len chémia, na čo sa poľnohospodári spoliehajú, a stále viac sa dostávajú k slovu aj prirodzené mechanizmy,“ uvádza na sociálnej sieti Ochrana dravcov na Slovensku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava