Husi aj mašurká sa už asi nevrátia, ale tulipány a mrkva by mohli

  • Kultúra a spoločnosť / História / Spravodajstvo
  • 1. februára 2020, 08:00

Kedysi dávno som na Modrovke pri potoku odfotila moju sesternicu Elenku s kŕdľom husí. Ela si čupla pred rodičovský dom, kde žila s deťmi a manželom, do trávy. Len čo zavolala „nááá – gaga, gagačky moje,“ obkľúčil ju kŕdeľ snehobielych husí. Bola to momentka. Stisla som spúšť fotoaparátu a ten okamih zvečnila. Už tu nie je ani Elenka, ani jej husi či sliepky, čo vzadu za domom hľadali červíčka či chrobáčika, ktorého v mihu oka zďobli.

Husi zmizli z našich dedín i miest, táto fotografia je z rusínskej zimy. (Autor: FB Rusínska duša)

Pri množstve fotografií, ktoré som kedy nafotila, sa táto vytratila ako husi z dediny, ako Elenka zo sveta, ako všetko, čo bývalo a nie je. Na dedinách, kde si už od novembra gazdovia plánovali zabíjačky a gazdiné chystali črevá na jaternice či klobásky a šúpali cesnak či cibuľu, sa celé rodiny zišli pri domácej zabíjačke. Výslužku dostal každý. A keď ju zjedol, zabíjačku mala ďalšia rodina.

Kohútí budíček. Foto Iveta Dodeková.

Dnes sú zabíjačky obecné, robia ich prevažne profesionálni mäsiari. Akcia je vopred avizovaná na webových stránkach dedinky či v médiách. S klasickou zabíjačkovou atmosférou má spoločné pálenku, drevo pod kotlíkom, v ktorom sa smažia oškvarky či varí kaša a tiež zabíjačková kapustnica. Nie sú tu naši dedovia s rukami zaborenými po lakte v koryte, kde zmiešavajú zmes na krvavničky, strýcovia, ktorí žartujú pri rozoberaní brava, tetky v kožúškoch so zásterami, kde boli okrem špáradiel a vreciek s koreninami aj cukríky pre deti.

Zajace si radi schrumnú čerstvú trávu či ďatelinu. Foto Iveta Dodeková.

Som narodená v znamení raka a toto znamenie zverokruhu ma predurčuje k sentimentalite a myšlienkam na dávne časy,  k rodinným väzbám. Myseľ postupne spracovávala dávne údaje a zaznamenávala ich do externej pamäte, aby vo chvíľach, keď popíjam doma kávu alebo sedím pri počítači, ich presunula do internej zložky. Vynárajú sa mi spomienky, snažím sa ich interpretovať v čo najpresnejších podobách. Zachovať pre nasledujúce generácie. Možno raz budú niekomu užitočné.

Na lúke. Foto Iveta Dodeková

Radšej by som ale behala bosá po tráve, pásla na Panšule, kde modrovskí chalani hrávali futbal, husi. Brodili sme sa so sesternicou i bratrancami a ich kamarátmi potokom, máčali nohy vo Váhu. Do rieky som sa vždy bála vstúpiť, lebo som dlho nevedela plávať. To ma naučila po neúspechoch z povinného školského plaveckého výcviku s vrieskajúcou inštruktorkou, rozdávajúcou nám, vyľakaným deťom, korkové dosky a nútiacou nás splývať, udávajúc pritom pokyny na píšťalku, až dobrá kamarátka v deviatom ročníku zédeešky. Zato som si z dedinky, ktorá mi ostala najmilšou, odniesla zopár otvorených rán na rozrezanej nohe, otras mozgu či pupáky od žihľavy.

Veverička ako z rozprávky. Foto Iveta Dodeková

Nič sa nedá robiť nasilu. Ani plávať, ani naháňať husi či kravy domov, keď je tráva najšťavnatejšia a hrvoľ a žalúdok prázdny. Nemôžeme chcieť vrátiť staré časy, ale dali by sa trošičku upraviť. Tulipány, gladioly, cínie či astry by mohli opäť zakvitnúť v predzáhradkách namiesto bonsajov, tují a ihličnanov. Mrkvu, petržlen, rajčiny či papriku namiesto trávnikov s bazénom a trampolínou. Viem, je to oveľa náročnejšie na čas aj prostriedky. Ale načo nám je spoznávanie cudzích zemí, keď si nepoznáme a nedokážeme užiť ani kvalitu tej našej? 

Tulipány vždy rástli v slovenských záhradkách. Foto Iveta Dodeková.

Zháňame ekopotraviny, ekoprodukty, míňame energiu na to, čo by sme si mohli dopestovať sami doma. Výmeny so susedmi – to je iný kšeft. Ty mne koláč, ja tebe huspeninu. Ty mne domáce vajcia, ja tebe slivovicu. Ty mojim sliepkam a zajacom starý chlieb, ja tebe zvyšky polievky a nedojedky od obeda pre mašurko. Ako by sa mu ten chvostík od radosti zatočil! Keď už nič iné, skúste aspoň nasypať zrna sýkorkám, je ich tu ako šafranu.

Sýkorkám v zime padne dobre zopár zrniek v kŕmidle. Foto Iveta Dodeková.
Prechádzka po zimnom lese aj s krásnym nálezom. Foto Viera Dusíková
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav