Pamätný deň obetí holokaustu: V pondelok si pripomenieme udalosti ktoré stáli život 1063 Piešťancov

V pondelok 27. januára si aj v Piešťanoch pripomenieme Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý je viazaný s oslobodením koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Doslovne výsmechom tejto udalosti je, že len o pár dní na to, v piatok 31. januára sa do Piešťan na svoj predvolebný míting chystajú kotlebovi fašisti, obdivovatelia štátu, ktorý posielal svojich obyvateľov na smrť.


Väzni v Osvienčime nájdení postupujúcimi sovietskymi jednotkami v roku 1945   (Autor: archív BBC)

Tento deň ustanovilo za pamätný valné zhromaždenie OSN v roku 2005 pri príležitosti 60. výročia oslobodenia tábora. Má pripomínať utrpenie šesť miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny.

Osud Židov v prvej polovici 20. storočia, ktorý bol nesmierne krutý a mal dospieť do stavu úplného zničenia tohto národa, patrí  medzi najtemnejšie stránky dejín ľudstva. Bol nemilosrdný aj pre 1063 piešťanských Židov, ktorí zahynuli, alebo boli zavraždení v koncentračných táboroch. Tieto obete, osudy týchto ľudí a kruté udalosti tej doby má navždy pripomínať Pamätník holokaustu, umiestnený vedľa cintorína na Bratislavskej ceste. V čiernej žule sú vyryté mená tých, ktorí neprežili hrôzy holokaustu.

Keďže aj v tomto období sa stretávame s prejavmi nenávisti, neznášanlivosti a rasizmu, je potrebné si tieto udalosti neustále pripomínať a rozprávať sa o nich predovšetkým s mladými ľuďmi.

Pri tejto príležitosti, teda v deň Medzinárodnej pamiatky obetiam holokaustu, piešťanská židovská komunita organizuje pre žiakov a študentov spomienkovú slávnosť v KSC Fontána. Mladým ľuďom sa prihovorí zástupca židovskej komunity Karol Ambra. Budú si môcť pozrieť krátke dokumentárne filmy, vypočuť si rozprávanie preživšieho účastníka holokaustu a započúvať sa do židovských piesní v podaní rabína Zeva Stiefela.

MsU

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav