Piešťanský aquapark: Roky zavádzania a plno predvolebných sľubov!

Piešťanský Therme park je o čosi bližšie k realizácii!? I tak by sa dal interpretovať dokument s názvom Územné rozhodnutie o umiestnení stavby „Výstavba termálneho parku a hotela Piešťany”, ktorý radnica na svojej webstránke zverejnila 13. januára v rámci zákonného stavebného konania. Má to však niekoľko háčikov. Ba priam doslova hákov, a to najmä s prívlastkom spochybnená serióznosť zástupcu realizátorskej firmy Z – group a zatiaľ neukončený povoľovací proces čerpania geotermálnej vody.

(Autor: Z-group)

Stavbu už raz začali

Zrejme celé Piešťany si spomenú na textovú správu, ktorú v novembri 2018 obyvatelia dostali do mobilných telefónov. Uvádzalo sa v nej, že sen sa stal skutočnosťou a v Piešťanoch sa začal stavať aquapark. V rovnaký deň sa zástupca firmy Z – group Vlastimil Semela spolu s vtedajším primátorom Milošom Tamajkom postavili pred novinárov, naliali sekt do pohárikov na prípitok a ponúkali chlebíčky na mieste geotermálneho vrtu za poliklinikou pri výpadovke na Drahovce. „Pompézne“ spoločne oznámili, že dnes je ten deň, keď sa splnil sen a začína sa stavať v Piešťanoch aquapark.

Výstavbu aquaparku v roku 2018 oznámili s chlebíčkami a sektom Miloš Tamajka a Vlastimil Semela.

Bolo to len zinscenované divadielko na oblbnutie ľudí niekoľko dní pred komunálnymi voľbami a ukázalo sa to veľmi rýchlo. Stavebník, firma Z – group, totiž v rámci stavebných procesov disponoval len ohláškou drobnej stavby, čo im postačovalo iba na zakopanie kusa kábla a rúry vedúcich odnikadiaľ nikam uprostred trávnika na Rekreačnej ulici.

A dôkazom zavádzania ľudí v roku 2018 je i súčasný materiál zverejnený na webovej stránke mesta s názvom Územné rozhodnutie o umiestnení stavby. Ten je totiž len prvým krokom v procese vydania ozajstného stavebného povolenia na stavbu aquaparku. Tento dokument je však zároveň úradným oznamom, čo všetko ešte bude musieť stavebník zabezpečiť, aby vôbec stavebné povolenie získal.

Bez termálnej vody stavať nebudú

Najzásadnejší problém má stavebník v povolení čerpania geotermálnej vody z vrtu, ktorý v lokalite firma vlastní. Čaká ho totiž ešte proces schvaľovania jej čerpania, ktorý podľa zverejneného dokumentu stále nie je ukončený.

V Tamajkových predvolebných schránkových novinách sa však zástupca Z – group Vlastimil Semela v roku 2018 jasne vyjadril, že bez povolenia na čerpanie geotermálnej vody je stavba aquaparku v Piešťanoch pre nich ekonomickou samovraždou a bez toho do výstavby nepôjdu.

Nesmú ohroziť kúpeľníctvo

Vo zverejnenom územnom rozhodnutí sú aj iné povinnosti staviteľa. Napríklad Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky firme Z – group zakazuje vykonávať všetky činnosti, ktoré by mohli ovplyvniť fyzikálne, chemické, mikrobiologické a biologické vlastnosti prírodnej liečivej vody i jej využiteľné množstvo.

Má to logiku, keďže geotermálny prameň, ktorým za poliklinikou Z – group disponuje, je podľa rozborov vodou piešťanského typu a jej nadmerné odčerpávanie by mohlo mať zásadný vplyv na ďalšiu existenciu kúpeľníctva v meste.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň konštatuje: „Právnické osoby a fyzické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenia s využívaním termálnych vôd a minerálnych vôd alebo ich plnia do spotrebiteľských obalov, nesmú tieto vody označovať ako liečivé a zariadenia ako liečebné a ako také ich nesmú ani propagovať, ak neboli podľa tohto uznané za prírodné liečivé zdroje a nebolo vydané povolenie na prevádzkovanie prírodných liečebných kúpeľov alebo kúpeľných liečební.“

Teplou vodou môžu len kúriť

Takže si to zhrňme. Podľa údajov z územného rozhodnutia navrhovaný objekt Therme parku má mať kapacitu 150 lôžok, kapacita kongresovej sály je 200 miest. V objekte sú navrhnuté priestory pre celkovú relaxáciu organizmu – priestory pre masáže, bazény, saunový raj a reštaurácie pre návštevníkov. Predpokladaná maximálna kapacita je asi tisíc návštevníkov v zimnom období a 2200 návštevníkov v letnom období za deň. V objekte budú umiestnené vnútorné bazény: plavecký, výplavový, zážitkový, detský plytký, detský hlbší, minerálny termálny, whirlpool, whirlpool slaná voda, surf aréna. Podľa popisu budú zväčša vyhrievané vodou z geotermálneho vrtu.

Na úplné dokreslenie serióznosti českej firmy Z – group ešte musíme dodať, že problém nie je len v tom, že zástupca spoločnosti Vlastimil Semela v roku 2018 zavádzal Piešťancov o začatí stavby termálneho parku. Nutné je dodať, že dvaja z trojice vlastníkov rodinnej firmy – bratia Zdeněk a Alexander Zemekovci – sú právoplatne odsúdení na nepodmienečné tresty väzenia za miliónové podvody vo svojej vlasti.

Aká je teda realita ohľadom ozajstnej výstavby aquaparku za poliklinikou? To nechávame na predstavivosti našich čitateľov a ich schopnosti veriť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín