Minerál Andrej Jobus víťazom majstrovstiev sveta a vesmíru v hre Pindžerlo

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. januára 2020, 08:00

Vesmírna federácia Pindžerlo – matka „šeckých“ organizácií multiorganizácie Kriak vo Vrbovom – zorganizovala pri príležitosti jubilejného štyridsiateho výročia vzniku prvých majstrovstiev sveta a vesmíru a zároveň medzinárodného roku Pindžerla ďalší, v poradí 28. šampionát. Konal sa v predvečer Troch kráľov v Kúrii Mórica Beňovského vo Vrbovom.


Na sošku Pindžerla tento rok pribudne vygravírované meno víťaza 28. šampionátu - Andreja Budislava Jobusa (so soškou). (Autor: archív Kriak-u)

Do tam nebol, nešiel

„Máte velkú šancu na výhru, nemóžem sa zúčastniť,“ znel odkaz člena Kriaku Martina Valáška alias Valda. „Aj po štyridsiatich rokoch od vzniku tejto jedinečnej hry nás to stále baví,“ skonštatovali hráči a pustili sa do hry, ktorej predchádzala hymna s tradičnou ceremóniou a príhovormi. Všetkým bolo jasné, že „do tu neni, nejde“. Na podomácky vyrobených štadiónoch bojovalo trinásť hráčov.

O tohtoročnom majstrovi sveta a vesmíru v hre Pindžerlo, minerálovi Kriak-u Andrejovi Budislavovi Jobusovi, platí porekadlo – zreje ako dobré víno. Čerstvý držiteľ pohára majstra sveta a vesmíru v Pindžerle po roku opäť zabezpečil Vrbovčanom prvenstvo. Vivat Pindžerlo! Vivat Jobus! Na druhej priečke sa umiestnil Vrbovčan Dan Straka, tretie miesto si vybojoval Daniel Zubčák z Malženíc, ktorý si výrazne polepšil. Pred tromi rokmi skončil deviaty.

Víťaz sa vyobliekal do vrbovského kroja

Andrej Jobus si svoju tradičnú modrú uniformu s výložkami z ryžákov ozdobenú struhákom na zeleninu aj tentoraz nechal doma. Na majstrovstvá sa vyparádil do mužského vrbovského kroja, ktorého farby sú zhodné s farbami Kriak-u. Už v minulosti sa mu oplatilo obliecť pekne, lebo po prvýkrát v histórii majstrovstiev sveta a vesmíru v roku 2011 rozhodovalo „pravillo kostýmu“. „Toto ‚pravillo‘ hovorí o tom, že ak sú zhodné všetky dosiahnuté ukazovatele, o poradí v tabuľke rozhoduje kostým,“ zaspomínal si Andrej, ktorému vtedy jeho slušivý odev zabezpečil posun v tabuľke.

Pindžerlo sa hrá na podomácky vyrobených stolných štadiónoch, loptu však neodkopujú plastoví hráči na pružinách, ale živý pindžerlista do loptičky pinká pandrláčikom z hry Človeče, nehnevaj sa! Organizátorom majstrovstiev sveta a vesmíru je Vesmírna federácia Pindžerlo – matka „šeckých“ organizácií multiorganizácie Kriak. Hoci história tejto stolovej hry siaha do hlbokej minulosti, nie vždy sa majstrovstvá konali, takže tento rok zaznamenali ich okrúhly 40. ročník, pričom išlo o 28. reálne odohraný šampionát.

Pandrláčika vykopali na Vianoce

Pre zaujímavosť uvedieme, že majstrovstvá sa konali pár dní potom, čo v Šípkovci vo Vrbovom 24. decembra 2019 vykopali členkovia Kriak-u Pandrláčika zakopaného v zemi, plávajúceho vo fľaštičke s domácou pálenkou. Po roku si pri výkope opäť pripili, ukázali Pandrláčikovi svetlo, zaspievali mu hymnu Kriak-u a zarecitovali Ódu na stred sveta a vesmíru. Tam si ho aj uctili a opäť zakopali s tým, že mu vymenili starú pálenku za čerstvú.

O šesť dní nato, v pondelok 30. decembra, sa v Tequila pube vo Vrbovom konali piate majstrovstvá sveta a vesmíru v Stolnom maratóne. Šampionát, na ktorom sa zúčastnili hráči zo Slovenska i z Čiech, vyhral Tibor Tomášik z Vrbového.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava