ĽSNS – figový list fašistu

Opäť sa blížia voľby. Z každého kúta na nás vyskakuje politická reklama, krajinu začínajú zapĺňať billboardy. V sociálnej psychológii je známa vec, že mnohých ľudí priťahuje istý druh sociopatov. Sú nimi výreční populisti bez morálky, chorobne posadnutí túžbou po moci, za ktorou sú ochotní ísť za každú cenu.


Kotlebovi neonacisti zakrývajú svoju skutočnú prirodzenosť v rozkroku figovým listom - ĽSNS (Autor: RADOVAN STOKLASA / REUTERS)

V našej histórii sú však obdobia, keď sa obdivovatelia diktátorských režimov v štýle nacizmu či komunizmu a ich nadšení nasledovníci dostali k moci. Či násilným prevratom – revolúciou, nástupom komunistov k moci v Československu v roku 1948 (februárovým pučom), alebo klérofašistický režim po predvojnovom rozdelení Československa z vôle Adolfa Hitlera.

Bolo to však vždy aj vďaka ich nevídanej schopnosti meniť svoj program a prispôsobiť sa ako chameleón takmer čomukoľvek, čo ich mohlo dostať k moci. Ako napríklad v nedávnej minulosti „prerábka“ Kotlebovej Slovenskej pospolitosti (ultranacionalistickej politickej strany pôsobiacej na Slovensku v rokoch 2005-2006, ktorú najvyšší súd rozpustil) na vraj demokratov zo strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

Po prevzatí moci je, samozrejme, ich cieľom diktatúra. Argumentom bude, že všade číhajú nepriatelia, preto národ musí byť bdelý a ostražitý a pod ich vedením zjednotený v mysli aj činoch. Najprv si vystačia s domácimi nepriateľmi – mimovládkami, novinármi či ľuďmi inej farby pleti.

Keď ich eliminujú – mocensky alebo fyzicky, obrátia sa navonok. Ich apetít po stále väčšej moci je nenásytný. Je to pre nich závislosť.

Spoliehať sa, že ak sa teraz demokratickými voľbami dostanú k moci, neskôr ich demokratickými voľbami od „válovov“ dostaneme, je scestné a iluzórne. A preto vo februári voľte rozvážne. Ak preferujete sociálne hodnoty, voľte sociálnych demokratov, ak konzervatívne, voľte konzervatívcov. Ak ste založení voľnomyšlienkársky, k dispozícii sú aj liberálne strany.

Kotlebovi neonacisti zakrývajúci svoju skutočnú prirodzenosť v rozkroku figovým listom „demokratických“ stanov ĽSNS, sú len slepou cestou do priestoru, v ktorom si už znovu nebudeme môcť vyberať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek