Posledná šanca vyhrať ďalšie Žihadielko pre Vrbové

Detských ihrísk nikdy nie je dosť, a tobôž tých nových, bezpečných a pre deti podnetných. Mestá, obce a mestské časti majú tento rok poslednú šancu vyhrať Žihadielko, a to aj v prípade, že už jedno či dve na svojom území majú. O ďalšie takéto detské ihrisko má záujem aj mesto Vrbové. Hlasovať zaň môžete do konca februára.

Lidl, ktorý pre deti v uplynulých rokoch postavil 40 ihrísk za 3,5 milióna eur vraví, že moderných a bezpečných detských ihrísk v slovenských mestách nie je dosť. Podľa neho detskí lekári i psychológovia upozorňujú, aké je dôležité, aby deti odmala trávili voľný čas aktívne.

Žihadielko v uplynulých rokoch vyvolalo pozitívny ošiaľ a dokázalo zjednotiť celé mestá. Počas šiestich týždňov ním žilo vždy celé Slovensko. Mnoho miest, mestských častí a obcí organizovalo rôzne výzvy či súťaže, zapájali sa jednotlivci, školy, športové tímy, všetci s jedným spoločným cieľom – získať pre tú svoju lokalitu čo najviac hlasov.

Veľká aktivita vznikla už v roku 2016 v mestečku Vrbové, kde sa obyvateľom vďaka 118-tisícom hlasov podarilo obsadiť druhú priečku vo svojej kategórii a získať tak vytúžené ihrisko. V tom čase dokonca počtom hlasov predbehli aj lídra kategórie najväčších miest, Banskú Bystricu, ktorej obyvatelia uštedrili čosi cez 81-tisíc hlasov.

Obdobne sa zmobilizovali Piešťanci v roku 2017, kedy vďaka 84-tisíc hlasom spoločnosť postavila Žihadielko na Vážskej ulici. V ďalších ročníkoch, kedy mohli v separátnej kategórii súťažiť aj mestá, ktoré už jedno ihrisko majú, sa už ani Piešťany, ani Vrbové medzi dve najúspešnejšie lokality nedostali.

V roku 2020 sa uskutoční posledný ročník tohto projektu. Bude výnimočný, a to preto, že účasť v súťaži bola ponúknutá všetkým slovenským mestám bez ohľadu na to, či sa v nich nachádza Lidl. V rámci Bratislavy a Košíc môžu v roku 2020 o ihriská Žihadielko zabojovať všetky ich mestské časti. Do projektu sa mohli zapojiť aj obce, ktoré síce štatút mesta nemajú, ale nachádza sa v nich Lidl. Do posledného ročníka projektu sa zároveň mohli zapojiť všetky lokality, ktoré už jedno alebo dve Žihadielka majú. 

O účasť napokon prejavilo záujem 93 z celkovo 179 oslovených miest, mestských častí a obcí. Z nášho regiónu bude o ihrisko bojovať Vrbové, zo širšieho okolia je to Hlohovec, Leopoldov, Topoľčany, či Brezová pod Bradlom. Súťažiť budú iba v jednej kategórii, pričom Žihadielko vyrastie v prvých desiatich lokalitách, podľa konečného počtu hlasov.

Všetky Žihadielka spája jednotný motív rozprávkovej včielky Maji, ktorej príbehy deti, ale aj generácia ich rodičov veľmi dobre poznajú. Maja a jej priatelia sú aktívnou súčasťou herných prvkov obsiahnutých v rámci ihriska, ktorého rozmery sú 20 m x 16 m. Skladbou je určené pre deti vo veku od 2 do 12 rokov. Žihadielko so symbolom včielky Maji zaujme zaručene aj tých najmenších objaviteľov, ktorým je určená časť pri vstupe. Dopadovú plochu tvorí mäkká liata guma. Táto zóna ponúka veľa zábavy na pružinových hojdačkách, kolotoči či v domčeku určenom pre deti od 2 do 6 rokov. Samozrejmosťou je veľké pieskovisko. Práve vďaka dopadovej liatej gume sa môžu aj tí najmenší vyšantiť do sýtosti. Dominantou zóny pre deti od 6 do 12 rokov je športová zostava, ktorá nabáda odvážlivcov k množstvu lezeckých výziev. Vedľa športovej zostavy je malá dvojveža, z ktorej sa dá odbehnúť na dva rôzne typy hojdačiek umiestnených v zadnej časti ihriska. V tejto zóne tvorí dopadovú plochu štrk. Pri vstupe je stojan na bicykle, informačná tabuľa s prevádzkovým poriadkom a poruke je aj odpadkový kôš. Pre zvýšenie bezpečnosti hrajúcich sa detí je celé ihrisko oplotené. Dostatok lavičiek rozmiestených v každej časti ihriska zabezpečí aspoň chvíľu oddychu pre deti a ich rodičov.

Herné prvky sú z odolných materiálov a spĺňajú prísne kvalitatívne a bezpečnostné kritériá, prešli certifikáciou. Hodnota jedného Žihadielka je 87-tisíc eur. Hlasovať môžete do 29. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav