Operu Wozzeck premietnu aj v Dome umenia

Bergova opera Wozzeck je príbehom vojaka uprostred spoločenského zla – prvej svetovej vojny. Pre svoju emocionálnu silu a skvelú partitúru je považovaná za jednu z najvýznamnejších opier 20. storočia. V piešťanskom Dome umenia si ju budete môcť pozrieť v živom prenose z newyorskej Metropolitnej opery v sobotu 11. januára o 18.55 h.

Wozzeck sa objaví na plátne v sobotu 11. januára. Foto: prenosydokin.cz

Skladateľ operu zložil počas prvej svetovej vojny a po nej. Jeho temné skúmanie vojaka uprostred spoločenského zla režisér inscenuje na spustnutej základni plnej schodísk, rámp, vyradeného nábytku a trosiek. Jeho teatrálne animované kresby uhľom spolu s ďalšími premietanými kresbami, mapami a filmovými klipmi pripomínajú desivý svet plný havarovaných lietadiel, svetlometov, strašidelných plynových masiek a bojísk.

Inscenáciu Albana Berga v réžii Williama Kentridgea diriguje Yannick Nézet-Séguin. Peter Mattei debutuje v role Wozzecka, matku jeho dieťaťa Marie spieva Elza van den Heever. V operných rolách Wozzeckových trýzniteľov sa predstaví Christopher Ventris ako Tambourmajor, Gerhard Siegel ako Kapitán a Christian Van Horn ako Doktor. Andrew Staples v Metropolitnej opere debutuje v role Andresa. Kentridge tu pred časom režíroval Bergovu Lulu a Šostakovičovu operu Nos. Novú produkciu Wozzecka uviedol v roku 2017 na Salzburskom festivale, kde získala uznanie kritiky. Vznikla v koprodukcii Metropolitnej opery, Canadian Opera Company v Toronte, Opera Australia a Salzburského festivalu.

Operu si môžete vychutnať v nemeckom jazyku s anglickými a slovenskými titulkami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek