Trnavská paleta – portréty, krajiny i zátišia

Neprofesionálni výtvarní umelci z Piešťan, Hlohovca a Trnavy sa už po 51. raz zapojili do súťaže Trnavská paleta. Opäť ponúkli odbornej porote širokú paletu motívov, techník a kompozícií. Tí najúspešnejší si prebrali ocenenia vo štvrtok 5. decembra v rámci slávnostného otvorenia výstavy, ktorú inštalovali v Dome umenia Piešťany.

Hlavnú cenu si prevzal Rudolf Rypák. Foto: am

Úvodné chvíle vernisáže patrili súboru súkromnej základnej umeleckej školy, ktorý podujatie otvoril speváckym vstupom. Po nich si prítomní vypočuli príhovory. „Myslím si, že všetci, nielen autori, vidia, že výstava je pozoruhodná. Prvý moment, keď som vkročil do týchto priestorov, bol pozitívny. Hodnotíme diela v pomerne kritických priestorových podmienkach. Zrazu, keď sa tie veci dostanú na svetlo a dostanú okolo seba vzduch, vyzerá to celkom inak. Mal som pocit, že sme udelili málo cien,“ poznamenal predseda poroty Milan Rašla.

Marta Mitošinková si prevzala čestné uznanie.

Tiež skonštatoval, že okrem jednej mladej autorky sa nikto v súťaži nepredstavil s kresbou. „Chcel by som autorom povedať, že papier a ceruzka sú jednými z najjednoduchších prostriedkov, ktorými sa dajú vyjadriť emócie. Netreba sa na to pozerať tak, že umenie sú len obrazy, akrylové či olejové maľby. Takisto nie sú umením len kamenné či železné sochy, ale aj sadrové. Aj kresba je svojbytným artefaktom, ktorý sa môže prezentovať aj na takejto výstave,“ doplnil Rašla, ktorý tiež vyjadril radosť z toho, že vznikajú aj obrazy, ktoré nie sú len figuratívnou maľbou, ale nesú v sebe akési posolstvo.

Aj tento ročník Trnavskej palety predstavil výber toho najlepšieho z aktuálnej amatérskej výtvarnej scény z regiónu. Súťažná výstava je vrcholným podujatím výtvarného snaženia pre približne päťdesiat neprofesionálnych výtvarníkov reprezentujúcich okresy Trnava, Piešťany a Hlohovec. Pre vystavujúcich autorov je Trnavská paleta nielen súťažou, ale najmä príležitosťou na konfrontáciu s prácami iných výtvarníkov, stretnutie s verejnosťou a porotou, ktorej pôsobenie spočíva i v odovzdávaní skúseností a odbornej kritike.

SZUŠ Piešťany

Výstavný súbor prác pokrýva takmer všetky výtvarné žánre od maľby až po predmety úžitkového umenia. V téme prevláda krajina, portrét, zátišie, ale sú tiež zastúpené figuratívne kompozície či meditatívne obrazy, od realistického po abstraktné spracovanie diel. Autori sú v zmysle propozícií celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum rozdelení do dvoch vekových skupín a každá skupina je rozdelená do kategórií podľa výtvarnej techniky. Odborná porota v tomto roku hodnotila 165 diel od 44 autorov. Vystavené práce predstavujú vyvrcholenie viacročnej práce autorov, štúdium, hľadanie námetu, výrazu, zvládnutie techniky a materiálu.

V skupine autorov vo veku od 15 do 25 rokov bolo udelené čestné uznanie Petre Šoltésovej a Soni Kloknerovej. V skupine autorov nad 25 rokov získal hlavnú cenu Rudolf Rypák za kolekciu olejomalieb s názvom Jeseň na Oponickom hrade, Zima v Banskej Štiavnici, Zimný pohľad na Slovan a Pohľad na Mohylu M. Rastislava Štefánika.

Porota tiež v rámci kategórie malieb udelila sedem cien bez určenia poradia. Ocenenie získali Jaroslav Áč, Beáta Dudášová, Rudolf Holkovič, Emília Krivosudská, Verner Scheibenreif, Jozef Šoltés a Silvia Vargová. Čestné uznania získali Ján Bena, Jozefína Bíliková, Kristína Cmerová, Mária Dúbravová, Ivana Hrušková, Marta Mitošinková a Norbert Rakús.

V kategórii plastiky získal čestné uznanie Marián Detko za drevené motýliky a náušnice s tradičnými ornamentmi. 

(am/ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín