Vo štvrtok bodka za témou zvyšovania daní

Už tento štvrtok očakáva piešťanské vedenie mesta a zastupiteľstvo zrejme najzávažnejšie rokovanie v ich doterajšom funkčnom období. Kým celý rok 2019 fungovali podľa legislatívy a rozpočtu mesta schváleného Tamajkovým vedením radnice a zastupiteľstvom ovládnutým poslancami zo zoskupenia Spoločne pre Piešťany, tentoraz ich čaká po prvý raz schváliť vlastný rozpočet a vlastnú mestskú legislatívu, ktorá by mala zabezpečiť funkčnosť návrhu rozpočtu pre rok 2020.


Štvrtkové zasadnutie zastupiteľstva bude aj o daniach a poplatkoch za školské kluby či škôlky. (Autor: pror)

Vo štvrtok sa dá očakávať poriadne dlhé rokovanie. Celkovo je v programe až 31 bodov. I keď sa toto zastupiteľstvo javí extrémne konštruktívne oproti tomu, čo sa tu dialo v rokoch 2014 až 2018, dá sa očakávať, že rokovanie, ktoré sa začína o jednej popoludní, potrvá až do hlbokej noci.

Medzi najdôležitejšie body programu bezpochyby bude patriť novinka v miestnych daniach a schvaľovanie k nej patričnej legislatívy, a to návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Piešťany o miestnom poplatku za rozvoj. Ak novinku poslanci prijmú, od roku 2020 bude akákoľvek novostavba zdanená jednorazovo od metra štvorcového jej úžitkovej plochy. O akú sumu pôjde, rozhodnú vo štvrtok poslanci.

Peňaženiek obyvateľov sa určite dotkne aj VZN mesta Piešťany o určení výšky mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, základnej umeleckej škole, školskom klube, centre voľného času a v školskej jedálni. V tomto prípade ide hlavne o reakciu na zmeny zákonov v oblasti výšky zárobkov u zamestnancov vo verejnom sektore, ktoré prijali poslanci Národnej rady SR, ale peniaze na zvyšovanie platov samosprávam nevyčlenili.

Ďalší z ťažkých bodov rokovania bude návrh VZN mesta Piešťany o odpadoch. Vo všeobecnosti bez dosahu mestského zastupiteľstva sa zvyšujú ceny za uskladňovanie komunálneho odpadu, zvyšujú sa náklady na jeho zvoz a dopravu. To sú položky, na ktoré mesto nemá dosah a ani ich neovplyvní, lebo vlastné smetisko nemá, ani nemá vlastnú firmu na zvoz odpadu a realizuje to dodávateľsky.

Či by ceny za vývoz odpadu pre domácnosti boli nižšie, ak by mali Piešťany svoje vlastné smetisko vo svojom katastri, a či by menej zaplatili za jeho zvoz, je viac ako otázne.

V každom prípade, ak mesto ceny pre obyvateľov a podnikateľov neupraví, rozdiel medzi vybratou sumou a skutočnou cenou bude musieť doplatiť z mestského rozpočtu. Čiže takisto to zaplatia Piešťanci zo spoločných peňazí, len sa tá kapitola rozpočtu bude inak volať.

Rôzne diskusie, napríklad o zbernom dvore a optimalizácii jeho chodu, ktoré by vraj mohli znížiť cenu zvozu separovaného či komunálneho odpadu, sú číre nezmysly. Zberný dvor totiž komunálny odpad neodoberá. A ak by aj, by bol len medzičlánkom na ceste medzi prepravcom a skládkou.

Aj spoplatnenie odpadu na základe individuálnej produkcie je polemické. Takýto vývoz je založený na extrémnej zodpovednosti za životné prostredie nás všetkých. Avšak pri skúsenostiach z reality by individuálne spoplatnený vývoz odpadu, to jest, každý zaplatí len to, čo vyprodukuje, vytvoril tlak na zvýšenú tvorbu čiernych skládok. Zatiaľ si stále väčšina z nás viac váži obsah svojej peňaženky ako čistotu životného prostredia. Toho svedkom sú neustále vytvárané čierne skládky odpadu.

Zrejme vážnou diskusiou prejde i návrh VZN mesta Piešťany o dani z nehnuteľnosti. Jej úpravou sa radnica snaží naplniť mestskú pokladňu, aby mala na rozvojové aktivity. Populistov sme tu už štyri roky mali, báli sa upravovať miestne dane a poplatky. Namiesto toho hovorili o optimalizácii chodu mesta a jeho organizácii, do ktorej sa aj pustili. Výsledok bol taký, že takzvaná optimalizácia nič neušetrila, iba rozvrátila funkčnosť radnice a spôsobila občiansko-právne spory, ktorých urovnanie stálo mesto státisíce eur.

Mesto má i veľmi nákladnú réžiu na kultúrne zariadenia, ktoré spravuje. Rovnako je drahá i prevádzka mestskej športovej infraštruktúry. Na rozvoje, aktivity či zásadné rekonštrukcie peniaze radnica nemá. A všetky populistické pokusy, ako to urobiť bez peňazí, už zlyhali.

Zvyšovanie nákladov na život formou miestnych daní a poplatkov je vždy nepopulárny krok. V prípade, ak k tomu naši volení zástupcovia pristúpia, chce to veľkú dávku politickej odvahy. Ich voliči totiž, ak sa s tým aj zmieria, budú očakávať, čo za to dostanú.

Ako povedala poslankyňa Iveta Babičová, „zdvihnutie daní a poplatkov budú ľudia vedieť pochopiť. Ale my im budeme na konci volebného obdobia skladať účty, čo sme za to postavili, opravili, či ako sme vylepšili prostredie mesta. A to chce veľkú dávku politickej odvahy a zodpovednosti.“

No a miera politickej odvahy mestského zastupiteľstva bude vo štvrtok rozhodovať o tom, kam sa Piešťany pohnú, či budú naďalej v nostalgických spomienkach prešľapovať na mieste alebo sa konečne odrazia od dna smerom k rozvoju.

Ale zadarmo a len s prázdnymi sľubmi bez finančného krytia to určite nepôjde.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek