Čo Tamajka s Hudcovičom vo vodárňach zbabrali, Jančovič napráva

Piešťanom sa črtalo, že po časoch primátorovania Miloša Tamajku bude mať kúpeľné mesto vo vedení Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) zastúpenie dokonca dvojnásobné. V dobe, keď Tamajka ovládal radnicu a Tomáš Hudcovič so svojím zoskupením Spoločne pre Piešťany ovládal zastupiteľstvo, prišli Piešťany v TAVOS-e o zastúpenie takmer akékoľvek. A to ich aktívnym babráckym pričinením. Nové vedenie mesta a zastupiteľstvo tak diletantstvo tejto dvojice už rok napráva.


Tomáš Hudcovič (vľavo) za funkciu viceprimátora zapredal vplyv kúpeľného mesta v TAVOS-e. (Autor: pror)

Na poslednom mestskom zastupiteľstve zvolili poslanci za kandidáta do predstavenstva TAVOS-u poslanca Jána Stachuru.

Už na začiatku leta sa Piešťany do vedenia TAVOS-u po rokoch vrátili a záujmy kúpeľného mesta v dozornej rade zastupuje primátor Peter Jančovič. Lenže po rokoch trvajúcich škriepok medzi Piešťanmi a väčšinovými akcionármi vodární to nebolo ani trochu jednoduché.

TAVOS má 98 akcionárov. Sú to výlučne obce a mestá okresov Trnava, Piešťany, Hlohovec (okrem samotného mesta Hlohovec) a tri obce z okresu Nové Mesto nad Váhom. Majitelia s viac ako piatimi percentami akcií spoločnosti sú len Trnava (29,68 %) a Piešťany (14,22 %).

Výkonným riadiacim orgánom TAVOS-u je výkonný manažment. Nad ním v hierarchii stojí dozorná a správna rada a vrcholným orgánom vodární je valné zhromaždenie zložené z 98 akcionárov. Členovia valného zhromaždenia majú silu svojho hlasu priamoúmernú počtom akcií, ktoré vlastnia, a takmer 44 percent hlasov vo valnom zhromaždení majú spolu Trnava a Piešťany. Stačí, aby s k nim pridali napríklad Vrbové a Madunice, a s viac ako 50 % hlasov si presadia čokoľvek. Alebo naopak, ak si hlavu postaví Trnava, Piešťany ju prehlasovať nezvládnu, aj keby sa pridali všetky obce v Piešťanskom okrese.

Do doby, kým neprišiel na piešťanskú radnicu Miloš Tamajka, a zastupiteľstvo so svojím SpP neovládol Tomáš Hudcovič, Piešťanom aj na základe sily akcií, ktoré mesto vlastní, vždy pripadal dôležitý post v riadiacich orgánoch. Ale vďaka tejto dvojici z dôvodu presadzovania si svojich osobných záujmov Piešťany o dôležité posty v TAVOS-e prišli.

Na vysvetlenie je potrebné zhrnúť udalosti okolo vodární od roku 2014.

Po voľbách primátor Piešťan a primátor Trnavy Peter Bročka pri presadzovaní zmien v TAVOS-e postupovali spoločne. Tamajka bol predsedom predstavenstva, Bročka predsedom dozornej rady.

Koniec kamarátstva prišiel, keď sa Tamajka a Bročka nezhodli na voľbe nového generálneho riaditeľa. Navzájom si verejne posielali odkazy o eštebáckych praktikách a vo vzťahoch medzi nimi to v akciovke doslova vrelo. Došlo to až tak ďaleko, že na základe Bročkovej iniciatívy akcionári TAVOS-u na valnom zhromaždení Tamajku z dozornej rady odvolali.

Tento fakt však pôvodne nemal znamenať, že by kúpeľné mesto o svoj adekvátny post v TAVOS-e prišlo. Bročka to otvoreným listom mesiace pred valným zhromaždením, na ktorom odvolali Tamajku, prisľúbil mestskému zastupiteľstvu a požiadal poslancov, aby si zvolili do TAVOS-u namiesto Tamajku svojho zástupcu.

A tak na marcovom zastupiteľstve v roku 2016 Michal Fiala trnavskému primátorovi vyhovel a navrhol prijať poslancami uznesenie, ktoré Tamajku poveruje v rámci valného zhromaždenia TAVOS-u požiadať o odvolanie samého seba z postu predsedu dozornej rady a následne navrhnúť namiesto seba poslanca za SpP Jozefa Malíka. A celá Hudcovičova parta toto uznesenie schválila.

K výmene Tamajku za Malíka však nikdy nedošlo, nakoľko u predáka SpP prevládla túžba po funkcii nad hájením záujmov mesta vo vodárňach a Tamajka to umne zužitkoval. Za funkciu druhého viceprimátora pre Hudcoviča krikľúňov z SpP umlčal. Následne Hudcovič pre Piešťanský týždeň potvrdil, že Tamajka má už jeho dôveru vrátane jeho postupov v TAVOS-e.

Dôsledkom pre mesto bol stratený významný post vo vodárňach. A vďaka funkcii pre Hudcoviča náhradu za Tamajku poslanci za SpP už viac nehľadali. Navyše sa Tamajka ako štatutár mesta začal súdiť s TAVOS-om o post, z ktorého ho valné zhromaždenie odvolalo. Do konca jeho pôsobenia vo funkcii primátora súd nerozhodol.

A tak čo piešťanský primátor a po funkcii bažiaci poslanec vo vodárňach zbabrali, nové vedenie radnice po voľbách v roku 2018 začalo naprávať. Jančovič stiahol žalobu a valné zhromaždenie TAVOS-u ho následne zvolilo na dôstojný post, ktorý druhému najväčšiemu akcionárovi vo vodárňach náleží.

V hre bol aj ďalší dôležitý post, i keď to tentoraz nevyšlo. Mesto malo aspoň šancu o post zabojovať, nie ako v dobách Tamajku a Hudcoviča, keď by sa s nimi o postoch v TAVOS-e zrejme nebavil ani informátor na vrátnici.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela