Zaplatili ste v uplynulých rokoch mestu neskoro dane? Čakajte poštu

Mnohým obyvateľom Piešťan v uplynulých dňoch prišlo do vlastných rúk oznámenie, že za neskorú platbu dane za odpad, psa či nehnuteľnosť musia mestu zaplatiť úroky. Nejde pritom o tohtoročné dane, ale o platby za roky 2016 a 2017.

Takéto rozhodnutia boli v uplynulých týždňoch doručované Piešťancom. foto:čitatel

„Zazvonila mi poštárka, odovzdala list do vlastných rúk a v ňom sa písalo, že daň za psa za rok 2016 som zaplatila neskoro, a preto mám zaplatiť pokutu 10 eur. Nerozumiem, prečo mi to prišlo až teraz. Keď som sa pri platení týchto desiatich eur pýtala, či budem čosi platiť aj za iné roky, povedali mi, že nevedia. Teraz riešia rok 2016,“ povedala nám čitateľka, ktorá uviedla, že má uhradené všetky platby, no nie je si istá, že ich zaplatila v danom termíne. Svoj problém dáva do kontrastu s tými obyvateľmi či podnikateľmi, ktorí platenie dane ignorujú dlhé roky a ich nedoplatky sú v tisícoch eur.

Rovnakú skúsenosť má i ďalšia obyvateľka. „Mali sme zaplatiť daň za nehnuteľnosť, no v tom čase sme nemali dosť peňazí. Preto sme platili neskôr a teraz nám prišlo uhradiť 20 eur za omeškanie,“ skonštatovala Piešťanka.

Tieto doplatky podľa mestského úradu nie sú pokutami, no vyrubuje sa úrok z omeškania. Nie je jasné, prečo sa mesto rozhodlo práve teraz sankcionovať ľudí za oneskorené platby, ale odvoláva sa na zákon. „Daňový poriadok ukladá správcovi dane povinnosť vyrubovať úrok z omeškania najdlhšie za štyri roky omeškania s platbou – § 156 ods. 2. Úrok z omeškania sa vyrubuje každý rok a výška úroku sa počíta do dňa platby vrátane a na jeho výšku nemá vplyv, v ktorom roku bol vyrubený a odoslaný,“ píše sa v odpovedi mestského úradu, ktorú nám doručila hovorkyňa Drahomíra Moretová. Otázne teda je, či ste meškali s platbami za ostatné štyri roky a ako dlho.

Zaujímalo nás, prečo nebolo týmto občanom pri oneskorenom doplácaní dane povedané, že za nesplnenie povinností načas im je vyrubený úrok. Mesto sa však rovnako odvoláva na zákon s tým, že rozhodnutie obsahuje lehoty splatnosti dane a každý rok sú zasielané aj výzvy daňovníkom, ktorí majú nedoplatok.

Ak vaši rodinní príslušníci, ktorých dedičmi ste, v posledných rokoch zomreli, doplatku za ich omeškanie sa báť nemusíte. Úrok z omeškania sa podľa mesta zosnulým daňovníkom nevyrubuje.

Keďže našej čitateľke sa nepodarilo zistiť, či ešte dostane podobný list za iné roky, zaujímalo nás, kedy sa obyvatelia dozvedia o ďalších úrokoch. „Rozhodnutia na úrok z omeškania za rok 2017 boli vyrubené a odoslané v tomto roku. Rok 2018 sa bude vyrubovať v budúcom roku,“ uvádza mesto.

Rozhodnutie je uvádzané so splatnosťou 15 dní odo dňa doručenia. Ak vám takýto list do vlastných rúk príde, bude lepšie ho čo najskôr uhradiť, keďže daňovníci, ktorí tak neurobia, budú postúpení na exekučné konanie.

Mesto taktiež rieši dlžníkov, ktorí nemajú uhradené dane. Pred časom ich vyzvalo, aby uhradili svoje nedoplatky za daň z nehnuteľností, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za psa, poplatok za komunálny odpad a drobný stavebný odpad, pokuty uložené Rozhodnutiami Mesta Piešťany, pokuty uložené Mestskou políciou Mesta Piešťany, lebo v opačnom prípade budú tiež postúpení na exekučné konanie.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava