Podoby džezu

  • Nezaradené
  • 24. novembra 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, s úctou a pokorou pristupujem k viere a jej šíreniu náboženským pohľadom na svet. Šírením zásad morálky, spolužitia, ochrany života a hodnôt sa náboženstvo stáva dôležitým pojítkom ľudí v mravnom a užitočnom spolužití.


Jano Babič (Autor: red)

Preto je viac ako nezlučiteľné, ak v tom istom dome a ten istý hlas zaznie na jednej strane humánne, a takmer zároveň vyhlási, že nie diktátorské režimy ako komunizmus alebo fašizmus sú zhubné, ale liberalizmus je ohrozením našej budúcnosti. Tu dochádza k nebezpečnému kriveniu skutočností. Najmä, keď sa píše rok 2019, a nie stredovek…

Komunizmus je nedemokratické štátne zriadenie založené na vláde jednej strany (tzn. totalitná vláda komunistickej strany) a centrálne plánovanej ekonomike. Fašizmus je forma radikálneho autoritatívneho nacionalizmu vyznačujúca sa obsesívnymi predstavami o rozklade spoločnosti, dekadencii a o národnom potupení…

„Liberalizmus stojí v protiklade s totalitou. Pramene liberalizmu siahajú do doby osvietenstva, vzniku slobodného pohľadu na svet, a jeho uplatnenie vo filozofii a politike. Liberalizmus chce oslobodiť spoločnosť od neslobody. Základom jeho politickej filozofie je jednotlivec, občan, ktorý má čo najväčšiu slobodu. Kde sa začína osobná sloboda, končí sa štátna moc, ktorá môže zakročiť iba vtedy, keď je porušená osobná sloboda.“ Bez porušenia zásad morálky, spolužitia, ochrany života a hodnôt.

Dúfam, že od roku 1989 sme sa napriek mnohým pochybnostiam, skepse a nedôvere posunuli smerom k osobnej slobode. Napriek tomu, že sa dejú veci spoločensky a morálne vadné, ohrozujúce slobodu, môžeme si dnes slobodne a zodpovedne vybrať… Slobodne a zodpovedne.

Podoby džezu budúcu nedeľu uvedieme spomienkou na skvelého chlapca, výnimočného saxofonistu. Rosťa Fraš bol spolutvorcom mnohých slovenských nahrávok a bol účastníkom mnohých koncertov s orchestrami CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica a Gustáva Broma. Bol výraznou postavou českej džezovej scény.

Na výročie Novembra ‘89 sme sa venovali cyklu koncertov Džez za železnou oponou, a tak nám ostali už ohlásené materiály z dielne Janky Kozákovej, pripravíme sa na krst albumu nitrianskej kapely Swingless Jazz Band.

Z produkcie džezových velikánov si predstavíme album Al Fostera Inspirations and Dedications. Informácie a aktuality z domácej a zahraničnej džezovej scény nebudú v nedeľnej relácii chýbať.

Na stretnutie o týždeň o 20. hodine na Rádiu Piešťany pri Podobách džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav