Mládežnícky parlament vo Vrbovom má už oporu aj v zákone

  • Mladí dnes / Spravodajstvo / Región
  • 22. novembra 2019, 00:01

Národná rada uzákonila vznik mládežníckych parlamentov v obciach a mestách, no vo Vrbovom funguje už viac ako desať rokov. Mládežníckemu parlamentu novela umožňuje prerokúvať návrhy a opatrenia, ktoré sa týkajú mládeže v obci či meste. Piešťany sa za primátorovania Miloša Tamajku a ovládnutia zastupiteľstva populistami zo zoskupenia Spoločne pre Piešťany prednostne venovali politikárčeniu seniorov.


Najúspešnejšia aktivita Parlamentu mladých mesta Vrbové je Rozprávkový Čerenec. (Autor: archív PMMV)

V dôvodovej správe schválenej novely zákona sa uvádza, že jej účelom je upraviť činnosti, ktoré by v oblasti starostlivosti o mládež mali vykonávať obce, pričom zmena spočíva napríklad v tom, že by mali podporovať uskutočňovanie práce s mládežou a utvárať podmienky pre rozvoj práce s mládežou na svojom území.

Zákon umožňuje zriadenie mládežníckeho parlamentu ako partnera pre samosprávy. V prípade, ak je mládežnícky parlament v obci zriadený, neexistovala preň zákonná definícia, ktorá by zároveň upravovala jeho postavenie a novela tento problém odstraňuje.

Mládežnícke parlamenty by mali byť kreované na základe podnetu „zdola“, teda na základe záujmu mladých ľudí podieľať sa na verejnom dianí. Ich zástupcovia by mali byť prizývaní na zasadnutia obecného zastupiteľstva. A presne táto posledná stať z novely zákona vo Vrbovom funguje bezchybne už roky aj vďaka tomu, že predseda Parlamentu mladých mesta Vrbové, Dušan Sabo, je aj miestnym poslancom.

Mladí v mestečku pod šikmou vežou sa však neobmedzujú len na regionálnu politiku a presadzovanie záujmov mladých. V prvom rade sú organizátormi množstva akcií, ktoré sa už stali nedeliteľnou súčasťou života vo Vrbovom.

Medzi najznámejšie podujatia patrí Rozprávkový Čerenec či Noc svetiel, ale organizujú i aktivity pre najmenších mládežníkov vo forme detských táborov. Bohatú spoločenskú aktivitu dokresľuje aj ich stránka na sociálnej sieti, kde si mladí vo Vrbovom môžu nájsť pozvánky na množstvo aktivít organizované týmto združením. A ako nám prezradil Dušan Sabo, ich združenie malo dokonca podiel na legislatívnom procese vzniku novelizácie zákona.

V Piešťanoch svojho času tiež bola snaha o vznik mládežníckeho parlamentu, no jeho posledné aktivity podľa účtu na sociálnej sieti sú datované rokom 2016.

Piešťanskí regionálni politici počas primátorovania Miloša Tamajku a ovládania mestského zastupiteľstva populistickým hnutím Spoločne pre Piešťany (SpP) o prácu s mládežou na úrovni radnice či zastupiteľstva záujem neprejavovali. Viac sa orientovali na starších obyvateľov. A tak pod záštitou SpP fungovali aktívni dôchodcovia, ktorí sa oslovovali seniorský parlament, a Tamajka si vytvoril konkurenčné združenie s prívlastkom rada starších.

O spoluprácu s mladými na úrovni regionálnej politiky Tamajka, ale ani šéf piešťanských populistov Tomáš Hudcovič za štyri roky neprejavili žiaden záujem.

„To by sa však malo čoskoro zmeniť. Už sme absolvovali rozhovory s piešťanskými mládežníkmi a vidím to v lepšom svetle,“ vysvetlil Sabo, ktorý potvrdil, že viac ako desať rokov skúseností s mládežníckym parlamentom rád odovzdá pri kreovaní piešťanskej organizácie.

„My určite takéto aktivity privítame a radi podporíme,“ povedal nám viceprimátor Piešťan Michal Bezák. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava