Závan starovekého Egypta ucítite aj v Piešťanoch

  • Nezaradené
  • 21. novembra 2019, 10:00

Milovníci opier, najmä tých na špičkovej úrovni, by si mali rezervovať čas na kultúru v sobotu 23. novembra. O 18.55 h sa totiž v Dome umenia Piešťany začína priamy prenos opery Achnaton, pričom naživo ju budú vysielať až z newyorskej Metropolitnej opery. Predstavenie bude nielen po prvý raz premietané v HD kvalite, ale debutujú v ňom dve nové posily súboru – jedna v pozícii dirigentky a druhá v úlohe krásnej Nefertiti.

Atmosféra slnkom zaliatej krajiny prichádza na plátno Domu umenia už v sobotu 23. novembra. foto: prenosydokin.cz

Do Metropolitnej opery sa vracia Phelim McDermott s novou inscenáciou Achnaton, ktorej hudbu skomponoval v 80. rokoch minulého storočia americký skladateľ Philip Glass. Achnaton je príbeh revolučného egyptského faraóna, ktorý sa usiloval zmeniť život svojho ľudu pomocou nového náboženstva a namiesto uctievania starých bohov presadzoval uctievanie jediného božstva.

Predstavenie diriguje Karen Kamensek, ktorá v Metropolitnej opere debutuje. Hlavnú úlohu revolučného egyptského faraóna stvárni Anthony Roth Costanzo. Jeho ženu Nefertiti spieva v Metropolitnej opere debutujúca mezzosopranistka J’Nai Bridges a kráľovnú Teju, faraónovu matku, stvárni Dísella Lárusdóttir.

Na vizuálnom stvárnení inscenácie sa zúčastňuje aj žonglérska skupina Gandini Juggling, jej pohybová choreografia jej dokonale zladená s orchestrom. Pôvodne Achnaton vznikol v koprodukcii Anglickej národnej opery a Losangeleskej opery a v spolupráci s anglickým divadelným súborom Improbable. Premiéra sa konala v Londýne a inscenácia v roku 2017 získala Olivierovu cenu za najlepšiu produkciu novej opery. Následne ju uviedli v Los Angeles.

Predstavenie trvá približne štyri hodiny.

(ts/am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav