Ministerstvo hospodárstva ocenilo SPŠE a Patríciu Pálkovú

  • Nezaradené
  • 21. novembra 2019, 00:01

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre sa konala ďalšia žatva. V konkurencii slovenských škôl úrodu zberala aj Stredná priemyselná škola elektrotechnická (SPŠE) v Piešťanoch a jej absolventka Patrícia Pálková. Táto škola ako jediná reprezentovala na Agrokomplexe Trnavský kraj. Vybralo si ju ministerstvo hospodárstva.

Spoločná fotografia zástupcov SPŠE Piešťany s kysuckými strojármi. foto: archív autora

Na Agrokomplexe sa 5. až 6. novembra konalo súbežne niekoľko výstav a súťaží. Podujatie otvorila ministerka školstva. Názov celého podujatia Mladý tvorca 2019 hovorí, že sa tam zišli mladí tvoriví ľudia a jednotlivé akcie boli: Skills Slovakia, APP-ka – Najinovatívnejšia aplikácia, GAMES-ka a OpenLab „GURU“ a tiež Medzinárodný veľtrh cvičných firiem.

Zároveň to bola prehliadka ponuky vysokých škôl a odborných firiem pracujúcich na zavedení „Industrie 4.0“ technológií. A aby toho nebolo málo, ako súčasť sa tu konala odborná konferencia s názvom Inovácie v odbornom vzdelávaní.

Súčasťou tejto mega prehliadky bolo aj vyhodnotenie najúspešnejších projektov stredných škôl za jednotlivé kraje. Samozrejme, i ocenenie autorov a škôl. Každý zo zúčastnených subjektov mal k dispozícii stánok, kde mohol prezentovať svoju ponuku a úspechy. Tieto stánky zaplnili štyri pavilóny M1 až M4. A kto bol obecenstvom? Boli to žiaci základných a stredných škôl, ktorí sem prišli z okolitých žúp v podstate na deň otvorených dverí jednotlivých škôl.

SPŠE Piešťany pozvalo ministerstvo hospodárstva ako najlepšiu za Trnavskú župu vďaka projektu Patrície Pálkovej s názvom Autonómny robot s kamerou, ramenom a solárnym panelom. S týmto robotom Patrícia získala pódiové umiestnenia na viacerých súťažiach ako Trenčiansky robotický deň, Istrobot 2019, Enersol 2019. Postúpila aj do medzinárodnej časti Enersol, kde získala zlatú medailu. Robot rozpoznáva farby predmetov a dokáže ich autonómne zbierať a separovať do jednotlivých zásobníkov. Robota vytvorila pod vedením Jozefa Dragulu a na Enersol ju pripravoval Ľubomír Tuchscher.

Patrícia v stánku predvádzala robota žiakom, sprevádzajúcim učiteľom, ale aj bývalým učiteľom, ktorí si prišli zaspomínať medzi stánky plné žiakov. Stánok SPŠE poctila návštevou aj komisia súťaže Skills Slovakia a jej predstavitelia M. Kohút, Š. Tóth, L. Krošlák, M. Kopča a E. Paldan.

O tom, že naša NXP Cup Formula (ďalší náš robot) vie autonómne jazdiť podľa bočných čiar snímaných kamerou, ako to robia najnovšie automobily, sa dali presvedčiť až videoprezentáciou z finále NXP Cup 2018 v Norimbergu. Tam sa naši žiaci stali majstrami EMEA (Európa, Middle East, Afrika) v kategórii High school. Za každú župu pozvalo ministerstvo len jednu školu, takže si pozvanie mimoriadne vážime.

Neprišli sme však na Mladého tvorcu len zbierať ocenenia, prišli sme aj súťažiť. Bojoval za nás nádejný žiak z 1. B triedy Kristián Mészároš, konkrétne v súťaži Skills Slovakia. Ako prvák súťažil väčšinou medzi druhákmi. Písomný test obsahoval otázky preberané na stredných školách v treťom ročníku. Veľmi dobre si počínal v praktickej práci, dosiahol dobrý čas odovzdania práce a výrobok mu pracoval, čo sa na súťažiach cení najviac. Je našou nádejou pre budúcnosť.

V tejto súťaži zvíťazil žiak Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša z Banskej Bystrice. Teda zo školy, ktorá je pre nás vzorom pri koncipovaní nového odboru štúdia na SPŠE Piešťany – Multimediálneho odboru. U nášho zakladateľa, Vyššieho územného celku Trnava, ho máme odsúhlasený a aj sme ho v Nitre už ponúkali, a záujem bol. Odbor je mimoriadne vhodný pre dievčatá a umelecky založených tvorivých žiakov.

Konali sa tu aj tri ďalšie súťaže: APP-ka – súťaž o najlepšiu aplikáciu, OpenLab „GURU“ – súťaž o najlepší IT projekt, GAMES-ka – súťaž o najlepšiu hru na ľubovoľnej platforme. V poslednej súťaži nebolo cieľom hrať, ale vytvoriť svoju vlastnú hru na PC. Sú na to pripravené rôzne platformy – editačné programy. V robotickom krúžku, založenom pri SPŠE, máme pripravenú platformu „Green foot“, ktorá sa dá použiť aj na učenie objektového programovania, editujeme ju v jazyku JAVA a dúfam, že členov zaujme.

Jeden celý pavilón (M3) bol vyhradený Medzinárodnému veľtrhu cvičných firiem, čo je oblasť, kde aj SPŠE mala v predminulom roku úspechy. Cvičné firmy dávali reálne ponuky a bolo vidieť, že turistike a službám svitá na lepšie časy. Aj ja som si cvične objednal jeden pobyt a firme som dal hodnotenie. Ponuka však bola reálna, ceny priaznivé a podklady-ponuku som si odložil, možno tam pôjdem reálne v budúcom roku.

Čerešničkou na torte Mladého tvorcu bolo záverečné oceňovanie účastníkov ministerstvami, agentúrami a župami. SPŠE ocenili poukazom na inovačný deň zdarma a koncertom rapera zdarma. Patríciu Pálkovú odmenilo ministerstvo hospodárstva a Slovenská inovačná a energetická agentúra Diplomom za úspešné reprezentovanie a vecnými darmi. Pedagógovia dostali darčeky.

Podobne odmenili aj ďalších sedem škôl z ostatných žúp. Odmeny udeľovalo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Za Žilinskú župu odmenili SOŠ strojnícku Kysucké Nové Mesto, školu, s ktorou spolupracujeme na pretekoch H2AC, čo je šesťhodinový maratón vodíkových autíčok. Majú vybudovanú trať H2AC a chodíme k nim na nočný vodíkový maratón. A tak spoločná fotografia bola samozrejmosťou.

Celkový dojem bol veľmi dobrý. Stále sa stretávame na technických súťažiach s tými istými školami, a sú to špičkové priemyslovky Slovenska. Svedčí to o kvalite učiteľského zboru na SPŠE Piešťany. Raz vyhrá jedna, raz druhá škola, ale dôležité je nevypadnúť z tejto dobrej spoločnosti a udržať si kvalitu absolventov. Z profilu Mladého tvorcu je vidieť, že „Priemysel 4.0“ a robotizácia klopú na dvere, ministerstvo školstva o tom vie, len aby po voľbách nezaspalo.

Jozef Dragula

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava