Detské ihriská: Žiadne z testovaných pieskovísk neuspelo v kontrole

V druhej etape kontroly detských pieskovísk nevyhovelo hygienickým štandardom šesť zo šiestich kontrolovaných plôch v Piešťanoch. Správca v takom prípade musí piesok vymeniť, čo sa v takmer všetkých lokalitách aj udialo.

Kontaminovaný piesok musí správca vymeniť. Ilustračné foto: archív red

Kontrolu kvality pieskovísk v Piešťanoch vykonáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave. Súčasťou takejto kontroly je odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie, kde hygienici skúmajú prítomnosť „vybraných indikátorov mikrobiologického a parazitárneho znečistenia“. Zjednodušene povedané, odborníci sa snažia zistiť, či sa v piesku nenachádzajú akési baktérie, parazity alebo napríklad stopy zvieracích fekálov.

A kým v prvej, letnej etape kontroly vyhoveli všetky kontrolované piešťanské pieskoviská, v druhej, septembrovej etape nastala presne opačná situácia. Všetkých šesť hodnotených detských plôch získalo konštatovanie „nevyhovuje“.

Hygienici verejného zdravotníctva tentoraz odoberali vzorky z ihriska na Royovej ulici, tiež z ihriska v mestskom parku, z ihriska za práčovňou, z Vodárenskej, Prednádražia a napokon z materskej školy na Valovej.

Podľa nich ide o prekročenie najvyššieho prípustného množstva termotolerantných koliformných baktérií, ktoré môžu byť zdrojom infekcií, nevoľností, ale aj dlhodobých zdravotných problémov. Ich prenášačom sú väčšinou túlavé zvieratá. Správca pieskoviska je v takom prípade vyzvaný k vyčisteniu alebo k výmene piesku.

Tak to bolo i tentoraz, a preto hygienici konštatujú, že na všetkých verejných ihriskách, teda tých, ktoré majú v správe Služby mesta Piešťany, došlo k výmene piesku. V areáli MŠ Valová bude toto pieskovisko prekryté plachtou a začne sa využívať až po výmene piesku začiatkom jarnej sezóny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav