Zábradlie nie je zábradlím, ale držiakom cyklistov

Záhada podivného šedého zábradlia na križovatke Žilinská cesta a Ulica A. Hlinku v Piešťanoch je objasnená. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale je to „inovatívny“ prvok nového cyklochodníka a slúžiť má ako opora pre čakajúceho cyklistu.


Navždy čakajúci, ale dokonale opretý cyklista. (Autor: Petra Dragon)

Funguje to nasledovne. V prípade, že prídete pred priechod a svieti vám na semafore červená, môžete pri tejto opore zostať stáť bokom. Na spodnú vyčnievajúcu časť konštrukcie si vyložíte nohu a rukou na tej istej strane tela sa môžete o držiak cyklistov oprieť. Za týchto okolností nemusíte z bicykla pri čakaní na zelenú ani zosadať.

Má to však malú chybičku krásy. Ak cyklista príde k priechodu pre cyklistov v smere od A. Hlinku ku Kocke (ale aj naopak) a nemá to šťastie, že súbežne s ním na zelenú čaká chodec, má smolu.

Opretý o držiak cyklistov bude čakať na zelenú zrejme navždy, prípadne kým nepríde chodec. Voľný smer pre peších a cyklistov je totiž rozsvietený nazeleno až vtedy, ak zatlačíte tlačidlo na stĺpe semaforu. To je však od opretého cyklistu vzdialené nedosiahnuteľne ďaleko. A tak je na tomto priechode pre cyklistov potrebné zakaždým skoordinovať prechod s chodcami. Inak sa cyklista môže premeniť napríklad na zátišie s názvom „Navždy čakajúci, ale dokonale opretý cyklista“.

Čo hovorí web mesta

Cyklistická trasa Dopravná – Sasinkova v Piešťanoch je riešená popri komunikácii A. Hlinku v úseku od Dopravnej ulice pri železničnej a autobusovej stanici s napojením na jestvujúci cyklistický chodník popri potoku Dubová. Celková dĺžka trasy je 1613,4 metra. Cyklistický chodník je riešený rozšírením jestvujúcich chodníkov pre peších tak, aby spĺňali základné normové požiadavky pre súbeh cyklistickej a pešej premávky a bez zásahu do vzrastlej zelene. Cyklistické chodníky, ktoré budú situované po oboch stranách tejto komunikácie, sú riešené ako jednosmerné. Z tohto dôvodu sú v rámci projektu riešené aj priechody pre cyklistov cez komunikáciu A. Hlinku vrátane priechodov pre cyklistov cez križovatku riadenú cestnou svetelnou signalizáciou (križovatka A. Hlinku – Žilinská).

Mesto uzatvorilo zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt. Celkový náklad stavby predstavuje sumu 485 454,97 eur bez DPH.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava