Čachtická pani by určite radšej pila jablkovú šťavu

Máte už doma jablká na zimné uskladnenie a je pre vás dôležité, aby boli z domácej, najlepšie regionálnej produkcie? Také sme objavili v sadoch nad obcou Čachtice. Konáre prevísajúce pod ťarchou pekných, dočervena vyfarbených plodov sa v jesennom slnku leskli, ako keby ste ich vyligotali utierkou.

Tím oberačov jabĺk sa práve vybral do sadu nad Čachticami. foto: autor

Do jedného z radov si to namieril traktor, na vlečke trónili tri obrovské veľkokapacitné kontajnery, ktorých sa držal pracovník Poľnohospodárskeho družstva Čachtice. Všetci ho volali Jožko. Práve on plnil obrovské nádoby jablkami.

Za traktorom kráčali ženy so žltými vedrami, ktorých dno bolo plátené. To preto, aby sa jabĺčka pri dotyku s tvrdou nádobou nepootĺkali. Vedro bolo vybavené kovovou rukoväťou s háčikom. Bolo možné si ho zavesiť na drôty, ktoré boli ponaťahované v jednotlivých radoch.

Ešte sme ani nestihli sňať krytku z fotoaparátu a ženičky sa ako včely rozpŕchli okolo dvoch radov. Zľava aj sprava oberali najkrajšie, najzrelšie a najzdravšie jablká. Ani sme nenarátali do tridsať a vedro bolo plné. Každá z oberačiek pristúpila k vlečke, zdvihla do výšky ťažký náklad a podala vedro Jožkovi. Ten ho opatrne vysypal, či skôr jemne uložil do kontajnera. S jablkami títo ľudia narábali ako s bábätkami. Pekne, zľahka, aby sa nebodaj nejaké neotĺklo.

„Ak má jabĺčko nejakú optickú chybu, hnedý fľak, radšej ho medzi ostatné nedávame, pretože môže začať hniť a od neho sa poškodia okolité plody,“ poúčal nás pracovník družstva. Keď sa určitý úsek obral, ženy dali traktoristovi povel, aby potiahol stroj o kus ďalej. Pričom ich zanechal asi dvadsať metrov za vlečkou. Takto postupovali čoraz hlbšie do sadu.

Aj keď oberačka vyzerala ako príjemná činnosť, družstevníci sa riadne namakali. Veď si len predstavte, že odoberáte a vysýpate obsah vedier desiatim ženám, ktoré „idú ako dračice“. Plnia jednu nádobu za druhou rýchlosťou blesku. No vedrá, ktoré zdvíhajú nad hlavu, časom ešte viac oťažejú, a tak je práca pribúdaním hodín náročnejšia aj boľavejšia pre ramená, zápästia či kĺby na nohách. A chlap, čo je na vlečke, sa hore-dolu nabehá možno viac ako poštár od domu k domu.

Veľký kontajner bol asi za polhodinu plný. Nasledovali ďalšie dva, a to už na boku vyčkával ďalší traktorista s obrovitánskymi nádobami na vlečke. „Ja striedam kolegu, ktorý zavezie plné kontajnery jabĺk do družstva,“ skonštatoval šofér.

Do sadu prichádzali dve osobné autá. Z nich povyskakovali návštevníci, ktorí dorazili na samozber. O jednotlivých odrodách im porozprávala hneď pri vstupe do sadu pracovníčka Irena Hanicová. Práve ona vážila prepravky či košíčky s jablkami a vykonávala predaj zákazníkom.

„Sú takí, ktorí sem chodia pravidelne. A jeden pán je taký vďačný za úrodu, že nám vždy prinesie aj kvetinky,“ usmiala sa pani Irenka a zhodnotila úrodu: „Tento rok u nás skoro vôbec nepršalo. Jablone čakali na dážď a ten neprichádzal. Sama sa čudujem, že napriek tomu sú jabĺčka krásne, šťavnaté, zdravé. Sami ste sa presvedčili. Máme tu asi šestnásť rôznych odrôd. Väčšinu tvoria jablká na zimné uskladnenie. Tie, čo sú prezreté, sú už vyzbierané. Ide o zákaznícky zaujímavé odrody Gala a Golden Delicious. Ale najväčší záujem je o chuťovo vynikajúce jabĺčka odrody Jonagored, ktorých máme najviac a tvoria najväčšiu plochu nášho sadu. Okrem nich máme Golden Delicious, Rozelu, Pinovu, Topaz či odrodu Gala.“

Novinkou v pestovaní jabĺk v Čachticiach je novozaložený sad. Má tri roky a družstevníci ho plne zavlažujú, pretože dážď neprichádza. A keby mladé stromčeky nemali dostatok vlahy, vyschli by a bolo by po úrode. Ovocný sad sa totiž nachádza vo svahu, takže občasná dažďová voda sa tu dlho neudrží.

„Nazbierali sme si tri plné tašky jabĺk. Niečo z toho bude na uskladnenie, niečo na detskú výživu a kompót,“ povedala matka s dcérou, ktoré sa v ten deň vybrali do Čachtíc od Nového Mesta nad Váhom.

„Budeme radi, ak prídu aj ďalší oberači. Hoci si myslím, že hlavný nápor ľudí už máme za sebou, samozber sme totiž začali 20. septembra. Prvé dva týždne tu bolo plno ľudí, teraz ich je už menej, ale jabĺk máme dostatok. Nič nevyjde nazmar. Tie, čo sú na zemi, si ľudia môžu pozbierať a použiť na kvas alebo na odšťavovanie,“ upresnila I. Hanicová. Podľa nej sú jablká také zdravé a šťavnaté, že ani nebudete chcieť ísť zo sadu domov. A ktovie? Možno keby žila Čachtická pani, dala by prednosť dobrej sladučkej jablkovej šťave.

Irena Hanicová má počas samozberu na starosti váženie. foto:autor
Úroda je naozaj bohatá. foto:autor

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav