Deň zdravia: Do Fontány prichádzali zdraví i chorí

Deň zdravia v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch opäť prilákal stovky priaznivcov zdravia. Neprišli len chorí, ale aj tí, ktorí chorobám mienia čo najintenzívnejšie odolávať. V sobotu 5. októbra bol pre nich pripravený bohatý program.

Dobré rady a skúsenosti odovzdávali lídri pacientskych organizácií Piešťan. (Autor: vd)

Foyer kina Fontána zaplnili stánky rôznych občianskych združení a pacientskych organizácií, ktoré pôsobia na území mesta Piešťany. Tieto združenia môžu byť nápomocné pre ľudí, ktorí bojujú s nejakou chorobou a nevedia, na koho sa majú obrátiť. Po odbornej lekárskej diagnostike im tiež môžu pomôcť po psychickej stránke, keďže negatívne myslenie liečbe určite nepomáha.

Napríklad pri stolíku Ligy proti rakovine sa návštevníci mohli dozvedieť čosi bližšie o samovyšetrení prsníkov a semenníkov. „Ak niekto nemá skúsenosti s rakovinou, nechce o nej počuť. Chyba však je, že ľudia nechodia na preventívne prehliadky. Teraz je dokonca možnosť absolvovať skríning hrubého čreva alebo prsníkov. Chcem preto apelovať na tých, ktorí dostanú pozvánku, aby toto vyšetrenie absolvovali. Veľa ľudí sa zachránilo to, že prišli načas. Sú typy rakoviny, ktoré sa pri včasnej diagnostike dajú liečiť,“ povedala Klára Pastorková z piešťanskej pobočky Ligy proti rakovine.

Niektorým, čo zatiaľ diagnostikovanú chorobu nemajú, sa možno podarilo ukázať akýsi zdvihnutý ukazovák. Návštevníci si totiž mohli nechať zmerať tlak, skontrolovať zrak, prípadne či nemajú príliš veľa tuku v tele. „Naše pracovníčky merali tlak. Ak vyšli človeku zlé hodnoty, oznámili sme mu, že sa má hlásiť u svojho obvodného lekára, aby ho mohol vyšetriť a prípadne nasadiť lieky,“ povedala Jarmila Fanová z miestneho spolku Slovenského Červeného kríža, ktorý okrem merania tlaku ukazoval prvú pomoc na figuríne.

Poslednou časťou bola prevencia. Aby sme chorobám a akýmkoľvek zdravotným komplikáciám predchádzali, treba sa o svoje telo starať. Predstavené boli preto rôzne bylinky, vložky do topánok, špeciálna káva s hubou reishi, ale aj dopestované ovocie. Nechýbala prevencia v starostlivosti o chrup.

Súčasťou Dňa zdravia bol kultúrny program. Na úvod zaspievali Modrovanky – Krojovanky, ktoré pôvodne svoje folklórne pásmo mali odohrať pred Fontánou, avšak pre nepriaznivé počasie zanôtili väčšiu časť programu priamo vo foyeri. Do vnútra boli presunuté aj tvorivé dielne Škriatkova či maľovanie na tvár. Rovnako v priestoroch galérie odohral svoj koncert hudobník Andrej Depeš. Zrušiť úplne museli len eurojumping, ktorý mal ako detská atrakcia demonštrovať pohyb.

Práve pohyb je v rámci prevencie v oblasti ochrany zdravia veľmi dôležitý, čo vie aj primátor Piešťan Peter Jančovič, ktorý sa Dňa zdravia zúčastnil. „O mne je všeobecne známe, že veľa športujem. Beh je každodennou súčasťou môjho života a myslím si, že je to veľmi dobrá prevencia. Odporúčam to všetkým,“ odpovedal na našu zvedavú otázku, aký druh prevencie voči chorobám využíva. Dodal však, že nemusí ísť len o beh, môže to byť cyklistika alebo plávanie. „Absolvovať zdravotné prehliadky a navštevovať lekára je, samozrejme, dobré. Ale ešte lepšie je, ak človek myslí preventívne a sobotňajšia aktivita bola práve o tom, že ľudia sa vzdelávajú, zisťujú, ako možno zdravo nastaviť svoj životný štýl a prechádzať chorobám,“ skonštatoval primátor.

K zdraviu patrí aj „zdravý“ štamperlík. foto:vd
Členky Slovenského Červeného kríža merali tlak. foto:vd

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav