Budú z nich mechanici, lekári, alebo farmári?

Staničnú ulicu v Piešťanoch v upršanú sobotu rozjasnil detský smiech. Elektrárňa totiž opäť otvorila svoje brány najmenším návštevníkom, ktorí tentoraz zisťovali, čím budú, keď vyrastú. Napriek nepriaznivému počasie prišlo mnoho rodín s deťmi a užili si tak príjemné spoločné popoludnie.

Možno sa práve tu začali formovať nové medicínske nádeje. Foto: am

Hneď pri vstupe do areálu Elektrárne sa deti mohli pozrieť na prácu smetiarov a roztriediť odpad do toho kontajnera, do ktorého patrí. Priamo v budove ich už pri dverách čakal kominár. Ak okolo neho prešli, mohli sa ďalej zoznámiť s prácou povolaní ako lekár, lekárnik, chirurg, zubár, masér, zdravotná sestra, architekt, hasiči, policajti, IT pracovník či elektronik. Nechýbali však ani klasické povolania ako farmár, lesník, pekár, krajčírka, automechanik, elektrikár, kaderník. „Deti si tak mohli užiť množstvo zábavy, no vďaka neformálnemu vzdelávaniu si vyskúšali na vlastnej koži činnosti rôznych povolaní,“ povedala Dáša Dzurechová z MC Úsmev.

Svoje povolanie predstavili muži zákona.

Kým od policajtov deti zisťovali, ako sa berú odtlačky prstov, vedľa u lesníka spoznávali prírodu. Ako automechanici vymieňali pneumatiky a skúšali aj vŕtať, búchať, šróbovať. Kto vyhladol, mohol sa zahrať na pekára a pripraviť si lahodný koláčik. Hneď vedľa si zasa mohli vyskúšať, že pred výrobou napríklad takého koláčika musia zohnať mlieko – bolo treba podojiť kravu. Kto podojil, predviedol farmárovi či pozná zeleninu a rastliny, Hasiči deťom požičali prilby a výstroj a hrdí rodičia si ich nadšene fotili. V medicínskom kútiku si vyskúšali operáciu, ale naučili sa aj čosi o zuboch. Malí kreatívci si nakreslili svoj vysnívaný dom v úlohe architektov a spoznali zaujímavosti o vybraných stavbách ako Eiffelova veža, most v San Franciscu či Veľký čínsky múr… Návrhári a krajčíri navrhli nové modely na sezónu jar/leto 2020. V kaderníckom salóne sa česalo, fúkali vlny, aj zapletali vrkoče.

Realizovať sa mohli aj nádejné kaderníčky.

Napriek nepriaznivému počasiu sa podľa organizátorov podujatie tešilo vysokej návštevnosti rodín s deťmi. „Organizátori podujatia, teda Materské centrum Úsmev, Mesto Piešťany, Rezort Piešťany a Elektráreň Piešťany by radi vyslovili všetkým dobrovoľníkom, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k realizácii podujatia Čím budem, keď vyrastiem veľkú vďaku a uznanie,“ doplnila D. Dzurechová. Tiež prezradila, že ich dobrovoľnícku skupinu tvoria ľudia rôznej vekovej kategórie. „Máme dobrovoľníkov z radov žiakov základných, stredných ale aj vysokých škôl. No na dobrovoľníctvo k nám chodia aj dospelí či celé rodiny. Dobrovoľníci opakovane pomáhajú pri podujatiach pre rodiny s deťmi, sú ochotní vzdať sa svojho voľného času, pohodlia, prijať v rámci podujatia akúkoľvek rolu, svojimi schopnosťami a danosťami sú ochotní prispieť k tomu, aby pripravili pre deti pekné popoludnie,“ skonštatovala.

V obrovskom kostýme maca tešil deti jeden z dobrovoľníkov.

Pre organizátorov sú dobrovoľníci kľúčoví, lebo bez nich by nebolo možno zorganizovať žiadne podujatie. „Obzvlášť ich prístup k deťom, pozitívne nastavenie a zmysel pre humor vnášajú do podujatí jedinečnú atmosféru, ktorá sa prirodzene prenáša aj na rodiny s deťmi. Sú to ľudia, ktorým by sme sa radi touto cesto poďakovali a povedali im že si veľmi vážime to čo robia a že ich nezištnosť a ľudskosť robí tento svet lepší,“ dodala.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel