Slivkovo-maková torta

  • Recepty
  • 15. septembra 2019, 08:00

Ochladilo sa a počasie nám signalizuje, že prišla jeseň. Na pultoch trhovníkov sa objavilo hrozno a hrušky a na svoj odchod nám mávajú slivky. Okrem toho, že toto ovocie obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov a je veľmi zdravé a chutné, môžeme ho použiť na výrobu koláčov, na zaváranie či na džem. Je vhodné aj pre diabetikov. Dnes si pripravíme slivkovo-makovú tortu, vhodnú ku káve alebo čaju.


Koláč je vhodný aj pre diabetikov. (Autor: Slavomíra Nováková)

Suroviny:

2 lyžice bielej polohrubej múky

2 lyžice špaldovej múky

2 lyžice pomletého maku

5 vajec

5 lyžíc trstinového cukru

1 prášok do pečiva

1/2 šálky vlažného mlieka

slivkový lekvár a slivky podľa potreby

Postup:

Najprv zmiešame suché prísady, ako sú múka, cukor, mak a prášok do pečiva. Pridáme žĺtky, mlieko a premiešame. Ako posledný pridáme sneh z bielkov. Masu vlejeme do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy. Slivky umyjeme, rozkrájame na menšie časti a dáme na vrch torty. Pečieme v predhriatej rúre najprv na 170 stupňoch, po 15 minútach teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme asi 10-15 minút. Vychladnutú tortu vyberieme z formy, pozdĺžne prekrojíme, spodnú polovicu potrieme slivkovým lekvárom a zase spojíme. Nakoniec rozkrájame na trojuholníčky a servírujeme.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav