Podoby džezu

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, Podoby džezu sú hlásnikom dobrých správ. Podávajú pravidelné informácie o dianí na džezovej scéne. A nie je ich málo, pretože okolo džezu sa pohybuje množstvo tvorivých a veci oddaných ľudí. Takéto vlastnosti musia mať jedinci, ktorí bez ohľadu na ekonomický výsledok, profit, pracovnú dobu, majú jeden cieľ: uskutočniť dobrú vec, odovzdať verejnosti a džezovým poslucháčom kvalitný koncert, festival, klubový večer. Z nich niektoré sú veľké a známe, tie iné menšie len budujú svoju pozíciu a snažia sa vojsť do povedomia záujemcov.

Jano Babič.
Na vašu spoločnosť a aktívnu účasť sa teší vám a džezu verný Jano Babič. (Autor: red)

Už samotné rozhodnutie usporiadať džezové podujatie je podmienené záujmom o tento hudobný žáner. V podstate je to čistý entuziastický altruizmus. Alebo záujmová dobročinnosť. Takáto činnosť sa nedá realizovať na bežnom princípe ponuky a dopytu. Džez potrebuje podporu. Tej sa mu nedostáva v dostatočnej miere. Volám po založení asociácie organizátorov džezových podujatí. O to naliehavejšie, lebo tendencia a vyjadrenia kompetentných, ktorí rozhodujú o výške a adresátoch dotácií, ohlasujú pre budúcnosť sústredenie podpory na folklór. Prečo? (Nemám nič proti folklóru – pozn. autora.) Vyzýva k zvýšenému počtu žiadateľov. Prečo? Úroveň slovenského džezu a džezových podujatí možno bez váhania nazvať európskou. Inými slovami – džez na Slovensku má európsku úroveň, reprezentuje krajinu, preto si zaslúži patričnú podporu. Aby podujatia, ktoré už preukázali svoju kvalitu, nezanikali práve pre nedostatok pozornosti a dotácií z verejných zdrojov.

Nedeľná relácia Podoby džezu na Rádiu Piešťany vás bude informovať o najbližších džezových podujatiach. Usilovní sú autori hudby, interpreti a ich vydavateľstvá. Miloš Biháry vydáva album Don´t Worry Bihary, Iveta Lišková a Erbetes Q nazvali svoj pestrý album In The Triangel, po dlhšom období mlčania sa ozval Andrej Šeban a oznámil zrod nového trojalbumu: Hody Náhody – Medzi sviatkami – Tokom, ktorý vychádza na 3CD na značke Slnko Records. Sám uvádza: „Súčasnú dobu vnímam ako samostatné voľné rytmické prúdy idúce nezávisle cez seba v rôznych harmonických a melodických súvislostiach. Mal som dojem, že táto hudba odráža stav sveta, aký je.“

Augustová úroda albumov na svetovej scéne je pozoruhodná. My si predstavíme album deväťdesiatročnej bubeníckej legendy. Jimmy Cobb – This I Dig of You (Smoke Sessions), významný fínsky klavirista Iiro Rantala nahral svoj celoročný rozvrh na albume pod názvom My Finnish Calendar (ACT) a americká speváčka Veronica Swift, ktorá v roku 2015 získala druhé miesto v prestížnej súťaži Thelonius Monk Jazz Competition, ohlásila svoj debut pod titulom Confessions. Čaká nás pestrá prehliadka najnovšieho džezu v slovenských a svetových vydavateľstvách.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava