Pri pive o lete

Vždy na konci augusta ma prepadnú nostalgické myšlienky. Keď som bola študentkou na chmeľovej brigáde, tešila som sa, že chmeľ sa vždy zbieral aj v septembri, takže do lavíc sme si všetci, čo sme sa tam – do Kočína, Lančára i Dolného Lopašova – prihlásili, sadli až neskôr.


Viera Dusíková (Autor: red)

Chmeľ voňal ako letné lásky, a hoci riadne bolel, keď vám ho na vlečke traktora šupli „stŕhači“ rovno do tváre, boli to šrámy, čo boleli menej ako lúčenie sa s chmeľovými láskami v aleji plnej sliviek, v lesíku za kostolom, kde rozvoniavali ihličnany. Alebo pri sušičke.

Často som sa v rodičovskej záhrade ako mladá žena na konci augusta opäť nostalgicky zadívala na prázdne hriadky po vytrhanej cibuli, vykopaných zemiakoch či ožltnutom a zvädnutom uharkovisku. Otec ešte polieval papriku. Mrkva i petržlen stáli aj s vňaťami v šíkoch ako vojaci, ale cupot opadávajúcich jabĺčok veštil iba jedno – prichádza september.

Je tu koniec krásnych prázdnin, leta, kúpania a naháňačiek našich detí po kanadskom kanáli i po okolitých roliach, kde vytápali škrečky vedrami vody. Bolo treba kupovať zošity, papuče, úbory na telesnú aj nové peračníky. Začína sa škola.

Roky šli ako voda. Čím rýchlejšie, tým milosrdnejšie k nákupom školských potrieb. Naši stredoškoláci i vysokoškoláci už nechceli peračníky, stačilo im pero. A to si vylovili aj z mojej novinárskej kabelky, kde bolo spravidla vždy všetko, čo potrebovali.

Zato však bolo treba myslieť na mobilné telefóny či notebooky. Šeky za stravu i za krúžky ostávali vizážou rovnaké, len sumy na nich šli nebadane hore. Takto postupne, nenápadne plynuli aj roky, čo som si deti vyprevádzala z brány do škôl.

Dnes už nemáme doma žiakov, a predsa ten pocit lúčenia sa s letom je rovnako intenzívny a smutno-krásny. Sedím na terase a popíjam pivo, čo mi načapoval domov do veľkej plastovej fľaše barman z malého bufetu nad bagroviskom v Hornej Strede. Prišli sme tam na záverečnú. Balil. Jeho pani polievala kvietky, on vláčil prepravky s fľašami do auta, zatváral podnik. Ide september.

„Leto bolo krásne, len tie búrky ľudí odohnali od vody,“ zhodnotila sezónu barmanova partnerka. To pivo nám darovali. Veď čo s ním, aj tak by ho museli vypustiť z trubiek. A aj keď bolo vynikajúce, dobre zachladené, i ono nasalo príchuť nostalgie.

Zmráka sa, meteorológovia hlásia prudké ochladenie. Milé letečko, zbohom! A ešte raz – ďakujem za to pivečko!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav