Organové dni sa presúvajú do Domu umenia


Dvojica hudobníkov predvedie jeden z takzvaných organ plus koncertov. (Autor: am)

Hneď počas prvého koncertu v piatok 16. augusta o 19.00 h sa na pódiu predvedie sám organizátor organových dní Stanislav Šurin, a to v sprievode nemeckého génia Helmuta Hauskellera. V dramaturgii večera nebude chýbať Vladimir Vavilov a Ave Maria, výber a organová transkripcia z Pestrého levočského zborníka, tiež diela Michela Coretteho, Bachovo Prelúdium a fúga a mol, Janáčkovo Adagio Postludium, päť ľudových piesní z Čile, Kuby, Írska, Rumunska, Ukrajiny a ďalšie.

Hauskeller patrí k najvýznamnejším hráčom na panovej flaute v Nemecku, dokonca si vyrába sám nástroje. Šurin spolu s nemeckým virtuózom navštívili s projektom niekoľko európskych krajín. Spolupráca pritom vznikla náhodou, keď Šurina pozvali do Poľska zahrať koncert s hráčom na panovej flaute a toho zasa pozvali s tým, že príde akýsi organista zo Slovenska. Odvtedy sa tešia úspešnej spolupráci.

„Je to pravdepodobne najúspešnejší projekt, aký som kedy robil. Striedajú sa závažné skladby s takými, ktoré sú ľúbivé uchu,“ prezradil organista. „Panova flauta s organom je jedinečná kombinácia, takisto výborne znie s organom trúbka. Nástroje veľmi obohatia program a voláme ich ‚organ plus‘ koncerty,“ dodal Šurin. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava