Katolíci vo štvrtok slávia sviatok Nanebovzatia Panny Márie

  • Kultúra a spoločnosť / História
  • 14. augusta 2019, 14:18

Katolícka cirkev slávi vo štvrtok 15. augusta sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Je to najstarší mariánsky sviatok. Pre katolíkov ide o prikázaný sviatok, teda v tento deň sa musia zúčastniť na svätej omši. O živote Panny Márie po Nanebovstúpení Pána nie je vo Svätom písme žiadna zmienka. Apokryfné evanjelium zo štvrtého storočia však opisuje posledné roky jej života v Efeze, kde sa o ňu podľa želania zomierajúceho Krista staral apoštol Ján. Podľa tejto tradície keď ´usnula´, jej telo i dušu odniesli anjeli do neba.


Traduje sa, že Panna Mária sa dožila 72 rokov a zomrela bez bolestí, pretože nemala dedičný hriech (Autor: pixabay.com)

Doktrinálne vysvetlenie nanebovzatia sformuloval na Západe okolo roku 590 Gregor z Toursu. Na Východe sa sviatok spomína v 6. storočí a v roku 600 cisár Móric vyhlásil sviatok ´Usnutia Panny Márie´ pre celú Byzantskú ríšu. Od raného stredoveku bolo jeho slávenie 15. augusta spojené s dožinkami a s vďakyvzdaním za úrodu. Na početné žiadosti kňazov a veriacich pápež Pius XII. vyhlásil 1. novembra 1950 Nanebovzatie Panny Márie za dogmu katolíckej viery. V apoštolskej konštitúcii Magnificentissimus Deus sa hovorí: „Keď zakončila beh svojho pozemského života, bola Panna Mária s telom i dušou vzatá do nebeskej slávy.“

Už prví kresťania verili, že matka Božieho Syna nemá na zemi hrob. To však nevylučovalo prevládajúcu mienku, že pred svojím nanebovzatím skutočne zomrela. Traduje sa, že Panna Mária sa dožila 72 rokov a zomrela bez bolestí, pretože nemala dedičný hriech. Sviatok ´usnutia´ Panny Márie majú vo svojom kalendári aj najstaršie východné cirkvi, a to arménska a etiópska.

Vo viacerých krajinách je tento sviatok aj štátnym sviatkom. Takto ho oslavujú u našich susedov v Rakúsku i Poľsku, napríklad aj v Belgicku, Chile, Ekvádore, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Senegale, na Malte, Cypre a v ďalších krajinách.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel