Nebezpečné stromy okolo ciest odstraňuje namiesto cestárov príroda

Piešťanským regiónom sa v noci v stredu 7. augusta prehnala búrka sprevádzaná veternými poryvmi. Bezpečnosť a zdravie ohrozovala aj tam, kde by nemusela. Napríklad – ak by si kompetentní roky nezanedbávali povinnosti pri správe ciest. Tentokrát má za ušami Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja, ktorá už od roku 2017 vie, že popri ceste z Krakovian do Nového Mesta nad Váhom je napílených tridsaťdva kusov majestátnych ale hlavne dnes už nebezpečne nestabilných orechov.


Napílený strom ktorý od roku 2017 cestári neodstránili vyriešil včera v noci veterný poryv (Autor: pror)

A keďže tieto stromy poškodené v roku 2017 podivným pilčíkom aj napriek prísľubom nik celé roky neriešil, stredajšie nočné veterné poryvy ich začali namiesto cestárov neregulovane odstraňovať.

Napílený strom (fotka z roku 2017) cestári síce označili na odstránenie, postarala sa oň až po dvoch rokoch veterná smršť

Našťastie sa tentokrát nikomu nič nestalo odnieslo si to len pár vyvrátených orechov. Ak by ale takýto strom padol pred práve prechádzajúce auto, dôsledky by mohli byť tragické. V tomto úseku cesty je povolená deväťdesiatka a vodič by na spadnutý strom na ceste potme a za dažďa nemal šancu reagovať.

Poslali sme preto otázky na vedenie trnavskej župy, kedy chcú ich cestári zabezpečiť bezpečnosť tohto úseku cesty. Pretože organizácia, ktorej je župa zriaďovateľom – Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja, od roku 2017 problém s napílenými orechmi na ceste z Krakovian rieši len planými sľubmi.

Vyschnuté stromy na ceste z Krakovian padali vo vetre aj poblíž autobusovej zastávky

Dokumentuje to i materiál z roku 2017, keď sme na základe stanovísk zodpovedných v Piešťanskom týždni písali: „Ešte koncom mája neznámy páchateľ napílil kmene 32 stromov, lemujúcich cestu za Krakovanmi. Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja sa rozhodla ich pre bezpečnosť odstrániť, s čím súhlasil aj starosta obce František Klinovský.“

O rok neskôr stromy stále stáli, a tak sme sa opäť pýtali. „Výrub nebol doposiaľ možný, nakoľko nám k dnešnému dňu neboli doručené kompletné podklady týkajúce sa súhlasného stanoviska k výrubu. Na získaní povolenia aktuálne pracujeme,“ poslala nám písomné stanovisko Martina Machala zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja.

O vyschnuté stromy pri ceste z Krakovian do Nového Mesta nad Váhom sa namiesto cestárov stará samotná príroda

Prešiel rok a to, čo nevedia vyriešiť cestári už dva roky, začína postupne riešiť samotná príroda, preto sme poslali otázky nadriadeným cestárov, ktorí majú túto cestu na starosti, Trnavskému samosprávnemu kraju v znení: „Kedy a v akom časovom horizonte zabezpečíte bezpečnosť pohybu na tejto ceste a odstránite poškodené a po dvoch rokoch už aj z veľkej časti spráchnivené a vyschnuté stromy? Ide minimálne o 32 kusov veľkých orechov.“

Po doručení odpovedí, ktoré azda už nebudú len planými sľubmi na upokojenie zvedavých novinárov, článok o odpovede doplníme.

Článok o stromoradí popri ceste z Krakovian rok 2017

Článok o stromoradí popri ceste z Krakovian rok 2018

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj