Napílené stromy cestári ani po roku neodstránili

  • Spravodajstvo
  • 7. mája 2018, 07:40
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Napílené stromy na ceste z Krakovian smerom do Podolia napriek prísľubu cestárov rok nik nerieši. Koncom mája minulého roku neznámy páchateľ napílil celkovo 32 kusov majestátnych orechov lemujúcich okraj cesty.

Informáciu o tom priniesli i celoštátne médiá a cestári Trnavského samosprávneho kraja, ktorý má komunikáciu v správe, prisľúbili, že stromy pre istotu odstránia.
„Aktuálne ešte čakáme na udelenie súhlasu na výrub spomínaných stromov. V tejto veci sme postupovali v súlade so zákonom. Nahlásili sme škodu, podali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a zaslali sme žiadosť krajskému úradu životného prostredia,“ informovala v auguste minulého roka Martina Machala zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja.
Dokonca aj starosta obce Krakovany František Klinovský vtedy potvrdil, že rozhodnutie o výrube stromov podpísal. A tak zdanlivo nemalo čo stáť v ceste, aby boli poškodené orechy odstránené.

Minulý rok orechy napílil neznámy páchateľ.

Prešiel však rok a stromy stále stoja na svojom mieste. Opäť sme zisťovali u trnavských cestárov, ako sa veci pohli. „Výrub nebol doposiaľ možný, nakoľko nám k dnešnému dňu neboli doručené kompletné podklady týkajúce sa súhlasného stanoviska k výrubu. Na získaní povolenia aktuálne pracujeme,“ poslala nám písomné stanovisko M. Machala.
Rozhodli sme sa preto osloviť odborníka, či motoristom nehrozí nebezpečenstvo pri jazde popod poškodené orechové stromoradie. „Orech je veľmi životaschopný a odolný strom. Je veľmi stabilný, aj keby úplne vyschol, dokáže odolávať i veterným smrštiam. Ja osobne mám v sade orech, ktorý je už dva roky suchý a tuším skoro nič ešte z neho neopadlo. Všetko je však individuálne a záleží na veľa okolnostiach,“ vysvetlil nám lesník Rastislav Gavora.
A ani tak zdanlivo vážne poškodenie kmeňa pílou, ako je možné vidieť na tridsiatich dvoch orechoch, podľa R. Gavoru nemusí znamenať ich koniec a takéto poškodenie môžu bez ujmy prežiť.
To, že sa majú takmer všetky napílené dreviny k svetu, svedčí i pohľad na ne. V zalistnení nijak nezaostávajú za nepoškodenými orechmi, ktoré v tomto úseku vytvárajú zelený pás okolo cesty druhej triedy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel