Slovakmana opäť vyhral Vabroušek

Prvá augustová sobota už sedemnásty raz patrila triatlonovému podujatiu Erdinger Slovakman 226. Jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku sa každoročne tešia veľkej obľube u pretekárov i fanúšikov a v Piešťanoch sa konali už po deviaty raz. Železní muži a ženy museli absolvovať 3,8 km plávania, 180 km cyklistiky a 42,2 km behu. Na štartovej listine figurovalo 170 jednotlivcov zo štrnástich krajín.

Víťaz Slovakmana 226 Petr Vabroušek. (Autor: Tomáš Horký)

Lodenica v Piešťanoch po roku opäť ožila triatlonom, a to nie hocijakým. Erdinger Slovakman 226 mal štatút M-SR v dlhom triatlone,  Czechmantour – Český pohár v dlhom triatlone a Československý pohár.

V priestoroch Sĺňavy absolvovali pretekári 3,8 km vo vode. Na cyklistike ich čakalo 180 km v šiestich okruhoch medzi Piešťanmi a Červeníkom. Bežecká trať bola situovaná medzi Lodenicou a mestským parkom okolo Barlolámača. Absolvovali ju tiež šesťkrát. Dohromady museli teda účastníci v ten deň prekonať 226 kilometrov.

Slovakman 226 patrí k jednému z najpopulárnejších podujatí počas letných mesiacov v Piešťanoch a teší sa z toho aj primátor Peter Jančovič, ktorý prišiel pogratulovať pretekárom do cieľa. „Veľmi obdivujem všetkých pretekárov, klobúk dole pred nimi. Je to úžasné podujatie a som veľmi rád, že ho môžeme dlhé roky v Piešťanoch hostiť,“ povedal pred fanúšikmi v cieľovej zóne piešťanský primátor.

Kraľoval opäť legendárny Petr Vabroušek

Najväčším favoritom na víťazstvo nebol nik iný, než legendárny český triatlonista Petr Vabroušek. A papierové predpoklady sa aj naplnili, keďže 46-ročný nezmar prišiel ako prvý do cieľa s časom 08:48:08. „Dnes ma to veľmi bavilo, bol to ostrý boj od začiatku až do konca. V cieli som mal nakoniec náskok len 33 sekúnd. Môj účet na Slovakmanovi teraz je 9 x zlato a 1 x bronz. Gratulujem všetkým, ktorí sa s tvrdými podmienkami vyrovnali a Slovakmana dokončili,“ povedal tesne po pretekoch Vabroušek.

Práve tento rok jeho víťazstvo nebolo až s takým veľkým náskokom. Len tesne za ním, so stratou 33 sekúnd a s výsledným časom 08:48:41 prišiel do cieľa druhý v poradí Slovák Michal Holub, ktorý predviedol na Slovakmanovi famóznu bežeckú čast. Maratón dal pod tri hodiny, presne za 2:58:47 hod, čím predbehol ďalšieho Čecha Josefa Křivánka, ktorý obsadil bronzovú priečku. „Druhé miesto beriem. Byť tesne za Petrom Vabrouškom nie je žiadna hanba. Stratil som to však v plaveckej časti, tam som nabral veľkú stratu. Potom som to dobiehal zo všetkých síl, a stačilo to napokon na druhú priečku,“ povedal v cieli Michal Holub.

Medzi ženami kraľovala podľa predpokladov Češka Simona Křivánková, ktorá zvíťazila s časom 09:30:08 hod pred druhou Janou Candrovou (10:44:16) a treťou Simonou Dvořákovou (11:30:42). 

V štafetovom mixe zvíťazila  SMTA NITRA ELITE v rodinnom zložení Anton Žáčik, Šimon Žáčik, Peter Žáčik a Pavol Žáčik v celkovom čase 8:04:30 hod. V štafetovej kategórii Ja – Ty – On zvíťazil tím VITAMI_N v zostave Tatiana Chudá, Maroš Tyrpák a Miroslav Kyselica s časom 9:34:34.

Z Piešťancov najlepší Lukáš Rusnák

Na trať dlhého ironmana sa postavili aj viacerí triatlonoví nadšenci z Piešťan. Spomedzi nich sa najlepšie prezentoval Lukáš Rusnák, ktorý absolvoval náročný triatlon vôbec prvýkrát. Celkovo však skončil na výbornom 32. mieste, keď jeho cieľový čas bol 10:33:11. Mohol však dopadnúť oveľa lepšie, nebyť technických problémov na cyklistickej časti. „Hneď po treťom kilometri na bicykli som dostal defekt, mojou vinou, a nedal sa opraviť. Musel som preto ísť pešo a počkať na náhradné koleso. Stratil som tým presne 47 min. Nebyť užasných ľudí v tom momente, by som to vzdal, ale urobili pre mňa veľa a pokračoval som. Bol to zatiaľ najťažší pretek v mojom živote, ale teraz po pár hodinách, som rád, že som to nevzdal. Obrovská vďaka patrí Mariánovi Seitlerovi za koleso, môjmu skvelému  podpornému tímu Janke Benačkovej a Patrikovi Valovi, každému kto po ceste čo fandil ako fanúšik, fotografom, každému pretekárovi z mojich triatlonových priateľov, všetci ste išli úžasne. Stretávať vás na trati spolu s atmosférou od vás mi prinášala zimomriavky. Ste všetci úžasní, čo ste dokončili či už solo alebo v štafete,“ napísal na svojom facebookovom profile po pretekoch L. Rusnák.

Lukáš Rusnák obsadil 32. miesto.

O desať priečok za ním, na 42. mieste skonči ďalší reprezentant Black Awans TriClubu Piešťany Erik Ferencz, ktorý zvládol Slovakmana za 10:46:41 hod. „Od teraz som Ironman. Cieľ bol dať do pod 11 hodín, čo sa mi podarilo, takže veľká radosť na konci,“ uviedol E. Ferencz. Na štarte Slovakmana 226 sa objavil aj jeho brat Jakub, ten však mal nehodu v cyklistickej časti a po kolízii s autom musel predčasne skončiť. Jeho zdravotný stav však nie je vážny a skončil v nemocnici s odreninami.

Black Swans Piešťany reprezentovali aj Bohuslav Sosna (11:15:44) a Peter Bohuš (11:53:02.1). „Prvý triatlon, na ktorý sa nezabúda. Hrdosť na rodinu, ktorá ma podporuje, vďaka kamarátom a známym, ktorí mi fandili, organizátorom za skvelý pretek a mestu Piešťany za to, že je také krásne športové mesto,“ uviedol druhý menovaný na svojom facebookovom profile.

Peter Bohuš absolvoval svoj prvý triatlon.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín