Piešťanec Miloš Drgoň novým prezidentom Slovenskej basketbalovej asociácie

  • Nezaradené
  • 27. júla 2019, 12:00

Slovenská basketbalová asociácia má po sobote nového prezidenta. Stal sa ním Piešťanec Miloš Drgoň, ktorý v tajnom hlasovaní delegátov na mimoriadnej konferencii získal nadpolovičnú väčšinu – 225 hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidát Ľubomír Ryšavý 142. Drgoň sa ujal pozície prezidenta po nečakanom odchode Pavla Bagina, ktorý spomenutú funkciu zastával štyri a pol roka.

Nový prezident SBA je dlhoročný basketbalový funkcionár. foto: archív Čajok

Miloš Drgoň je v poradí deviatym prezidentom Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). Od decembra 2014 viedol túto organizáciu Pavel Bagin, ale 8. júna sa na riadnej konferencii v Martine rozhodol vzdať funkcie. Piešťanský rodák sa pred sobotňajšími voľbami spoliehal na podporu ženských klubov, keďže pôsobí ako predseda Komisie ženských basketbalových

Miloš Drgoň je v poradí deviatym prezidentom Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). Od decembra 2014 viedol túto organizáciu Pavel Bagin, ale 8. júna sa na riadnej konferencii v Martine rozhodol vzdať funkcie. Piešťanský rodák sa pred sobotňajšími voľbami spoliehal na podporu ženských klubov, keďže pôsobí ako predseda Komisie ženských basketbalových klubov SBA. Podarilo sa mu však osloviť širšiu verejnosť, o čom svedčí získaných viac než 61 percent z celkového počtu hlasov.

Získali ste o 83 hlasov viac ako váš protikandidát, v tvári ale máte kamenný výraz. Priblížte nám svoje emócie po zvolení do funkcie šéfa SBA.

Niekto emócie ukazuje, iný zasa nie. Nemyslím si, že som bol až taký nervózny. Už som zažil toho v basketbale veľa. Pohybujem sa najmä v ženskom basketbale, takže v tomto prostredí ma ľudia poznali viac a dôverovali mi. Veril som však tomu, že celkovo oslovím ľudí viac ako protikandidát.

Čo urobíte v novej pozícii ako prvé?

Prvý a zatiaľ najdôležitejší krok bude, aby sme hneď po zvolení predsedu hracej komisie Tomáša Homolu na najbližšom výkonnom výbore vymenovali všetky hracie komisie. Aby sme vedeli v krátkej dobe rozbehnúť štandardizovaný spôsob vyhlásenia a prihlásenia sa do súťaží, aby sme teda schválili predpisy a poriadky pre novú sezónu. Popritom sa budeme starať o reprezentácie, ktoré nás čakajú: či sú to muži, chlapčenské tímy U16 a U18, alebo dievčenský U16.

Predstavte nám prezidentské priority.

Všetko musí mať systém. To znamená, keď sa dohodneme na podpore, ktorá pôjde na niečo konkrétne, tak nepôjde na náhodu, ale bude určená skutočne na niečo. Uvediem príklad. Pôjdeme pripravovať reprezentácie, tak musíme vedieť dva roky dopredu, kto a prečo tam ide. Len dlhodobá práca nám môže pomôcť. Nedá sa to robiť zo dňa na deň.

A čo mládež?

Viete, možno som jediným prezidentom z celého basketbalového hnutia, čo tu doteraz bol, ktorý je prezidentom z telocvične. Stále trénujem dve družstvá v Piešťanoch a predpokladám, že sa tohto môjho koníčka nebudem musieť zriecť. Som presvedčený o tom, že zamerať sa na deti je presne to, prečo to robíme.

SBA je v súčasnosti bez generálneho sekretára. Máte aj to premyslené alebo potrvá nejakú dobu, kým sa sekretariát rozbehne?

Myslím si, že hneď ako zasadne výkonný výbor prvý raz, čo predpokladám bude 29. júla, budeme vedieť poveriť niektorého člena z výkonného výboru, aby dočasne riadil sekretariát. Bolo by to do času, kým nebude riadne vymenovaný generálny sekretár.

Ako vnímate doterajší systém prezidentovania v SBA. Nebol dobrý?

Každý má nejaký systém. Je otázka, či bol dobrý. Ak bol dobrý, tak ho nechajme. Ak nebol dobrý, poďme robiť iný. Ja som svoj systém prezentoval hlavne pri príprave ženského družstva a ženských reprezentácií, pretože som bol v decembri vymenovaný za koordinátora ženskej zložky. Viem vám povedať do roku 2021, v ktorých obdobiach sa bude ženská a mládežnícke reprezentácie nachádzať. Na základe toho sme pripravovali ženské zložky aj vyhlásenie súťaží s asociačnými termínmi a podobne. Ak k tomuto podobnému budeme vedieť pristúpiť aj u mužov, bude to super. V prvom rade musíme vydržať, aby boli muži úspešní v predkvalifikácii, čo im zo srdca prajem. Reprezentácie patria medzi priority každej federácie.

Váš súper Ľubomír Ryšavý sa pred voľbami vyjadril, že slovenský basketbal je finančne zastabilizovaný. Súhlasíte?

Myslím si, že je to pravda. Presné podklady ale nemám. Zistíme ich v najbližších dňoch. Viem len to, že rozpočet, ktorý som mal ustrážiť v rámci ženských reprezentácií, bol ustrážený a do žiadnych problémov sme sa nedostali.

V akom stave sa nachádza v rámci klubovej úrovne?

Ak si niekto myslí, že zväz je tu na to, aby zachránil všetky kluby, nie je to v silách žiadnej asociácie. To je volejbal, hádzaná, futbal… Zanikajú a vznikajú kluby. Na každej samospráve je to inak. Niekto má väčšiu podporu, niekto menšiu. Niekto je šikovnejší manažér a zoženie viac peňazí, iní zoženú menej. Toto nie je problém, ktorý má riešiť prioritne SBA. Má riešiť to, čo so súťažou súvisí zo strany zväzu. Aby sme dávali klubom podľa možností čo najlacnejší servis. Napríklad platbu za rozhodcov, live štatistiky alebo livestreamy… Aby sme kluby nezaťažovali niečím, čo vieme ovplyvniť. Ja však naozaj neviem ovplyvniť to, či v nejakom meste stojí hodina tréningu 30 eur alebo 50.

Máte vybraných blízkych spolupracovníkov?

Netajím sa tým. Za ženské kluby počítam vo výkonnom výbore s Danielom Jendrichovským, za mužskú zložku som zatiaľ nedostal jasnú a jednoznačnú predstavu, koho by celá skupina chcela.

V civilnom zamestnaní pracujete ako jadrový fyzik v atómovej elektrárni Mochovce. Neovplyvní vás to v šéfovaní SBA?

V roku 1996 som začal robiť v mládežníckom basketbale v Piešťanoch, od roku 1998 som predseda klubu. Popritom sme založili Piešťanské Čajky ako profesionálny klub. Podarilo sa mi s kolegom Mirom Nerádom postaviť športovú halu za jeden rok. Všetci sme to robili popri zamestnaní. Nebojme sa toho, že mať zamestnanie je problém, lebo to tak nie je. Problém je nevedieť si usporiadať veci, aby som sa niečomu vedel venovať. Ak to nebudem schopný zvládať, odídem sám. Lebo nie som samovrah. Ale verím, že manažérsky sa zväz riadiť dá aj bez ohľadu na to, že sa človek venuje jadrovej fyzike.

Miloš Drgoň stál pri zrode Piešťanských Čajok.

th/zdroj: basket.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav