Hlinka Gretzky Cup opäť v Piešťanoch

  • Editoriál / Blogy
  • 10. júla 2019, 00:00

Už o necelý mesiac budú Piešťany po niekoľkých rokoch opäť hostiť spoločne s českým mestom Břeclav prestížny turnaj hokejistov do 18 rokov Hlinka Gretzky Cup 2019. Ide o jeden z najkvalitnejších turnajov mládežníckych hokejových reprezentácií do 18 rokov, ktorý je expertmi hodnotený viac ako majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie.

tomas horky portret
Tomáš Horký © apt

Každoročná previerka bude mať tradične lepšie obsadenie ako svetový šampionát tejto kategórie, pretože všetky družstvá prídu v plnej sile s najväčšími oporami a možnými kandidátmi na popredné miesta budúceho draftu NHL. Tento rok sa uskutoční v termíne od 3. do 10. augusta.

Len pre informáciu môžem uviesť, že Memoriál Ivana Hlinku fungoval od roku 1997 v Českej republike a na Slovensku. Pre jeho popularitu oň v roku 2015 prejavila záujem Kanada, a tak sa turnaj dnes koná striedavo aj v Kanade pod názvom Hlinka Gretzky Cup. Zúčastňujú sa ho hráči do 18 rokov a je prestížnou prehliadkou hokejových talentov z Európy i zo zámoria. Jeho tradičnými účastníkmi sú celky Slovenska, Česka, Fínska, Švédska, Ruska, Kanady či USA. V minulosti sa na turnaji predstavili hviezdy, ako napríklad Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jevgenij Malkin či ďalší vynikajúci hokejisti.

Dá sa povedať, že Piešťany sa na týždeň stanú centrom svetového mládežníckeho hokeja. Zápasy sú tradične na výbornej úrovni, okrem hokejových talentov na ľadovej ploche je tento turnaj atraktívny aj z hľadiska toho, že sem prichádza množstvo fanúšikov, hokejových agentov, skautov, manažérov a je len škoda, že sa v Piešťanoch nekoná každý rok.

Len podotýkam, že v Kanade sa turnaj uskutočňuje v halách, kde sa hrávajú zápasy Národnej hokejovej ligy a aj napriek tomu, že ide o mládežnícku kategóriu, chodia na zápasy takmer dvadsaťtisícové návštevy, čo svedčí o obrovskej popularite.

Ja si preto túto hokejovú parádu rozhodne nenechám ujsť, a ak ste fanúšikom kvalitného hokeja, nemali by ste ani vy.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav