Viete o túlavej mačke? Nahláste ju

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 1. júla 2019, 18:00

Piešťanskému útulku sa opäť podarilo získať dotáciu na kastrovanie pouličných mačiek. Vďaka tomuto programu sa ich počet nebude rapídne zvyšovať, ale naďalej si budú plniť svoju úlohu napríklad pri odchytávaní hlodavcov.

Aj táto mačička čaká na nový domov v piešťanskom útulku. © Útulok Piešťany

Riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková žiada obyvateľov, aby nahlasovali výskyt väčšieho množstva mačiek. Tie budú postupne odchytené, kastrované a vypustené naspäť do svojho prirodzeného prostredia, aby naďalej plnili asanačnú úlohu na sídliskách. Ak sa vám teda v okolí domu či bytovky potulujú mačky, zodvihnite telefón, prípadne napíšte do útulku e-mail, pretože počet mačiek na kastráciu je obmedzený sumou dotácie.

Niekto sa môže pýtať, že prečo treba mačky kastrovať a nie rovno likvidovať. Napriek tomu, že názory ľudí sú rôzne, treba si uvedomiť, že túlavá mačka sa rozmnožuje nekontrolovane a za jeden rok môže až trikrát porodiť, pričom sa jej môže narodiť dokopy 15 mačiat. A tie sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo.

Mačky sa však živia množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať systematickou kastráciou.

„Od obyvateľov mesta čakáme tiež podporu. Stačí, ak si už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, zabránite ich prenasledovaniu a nebudete ich nerozumne prikrmovať. Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá nevykastrovaná a kolotoč s premnožením sa začne znova,“pripomenula riaditeľka.

Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši. Mnohé z nich skončili na ulici len pre nezodpovednosť ľudí, a preto potrebujú pomoc.

Útulok môžete kontaktovať na čísle 0904170913 alebo e-mailom: utulok@utulok-piestany.sk.

(am)

0 Shares
Súvisiace články
Piešťanská odnož Slobody zvierat zorganizovala opäť ďalšiu burzu. V sobotu 22. júna sa pred Kursalonom stretli tí, ktorým osud opustených…
  • 23.06.2019, 16:30
  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav