Knižnicou roka sa stala piešťanská knižnica

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. júla 2019, 08:00

Najlepšou galériou Slovenska bola v uplynulom roku Stredoslovenská galéria Banská Bystrica. Titul Knižnica roka získali Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou a Mestská knižnica mesta Piešťany. Titulov 16. ročníka súťaže Galéria roka 2018 a 1. ročník súťaže Knižnica roka 2018 slávnostne odovzdali v piatok 28. júna v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave.

Ocenenie prevzala riaditeľka piešťanskej knižnice Margita Galová. © FB Ľubice Laššákovej

Za výnimočné výsledky a odbornú činnosť navrhla odborná porota oceniť titulom Galéria roka spomedzi šiestich adeptov Stredoslovenskú galériu Banská Bystrica. „Galéria zaujala porotu najmä zreštaurovanými dielami zo zbierky Stredoslovenskej galérie – Flache, Gwerk, Ruttkay. Projekt bol zameraný na zreštaurovanie autorskej kolekcie 54 malieb troch maliarov medzivojnovej moderny. Výber tvorili najmä dlhodobo nevystavované reprezentatívne maľby,“ vysvetlila Palovičová.

Ministerka Laššáková ocenila aj prvých laureátov titulu Knižnica roka. Na základe spoločnej nominácie Ministerstva kultúry SR, Slovenskej národnej knižnice, Slovenskej asociácie knižníc a Spolku slovenských knihovníkov v kategórii regionálna knižnica získala titul Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Ocenenie si zaslúžila najmä vďaka projektu Tradície a remeslá v dreve – Poľsko-slovenská etnografická cesta, ktorý pripravila v spolupráci s obcou Malá Domaša, realizáciou komunitného podujatia Komunitná knižnica a skvalitňovaním knižnično-informačných služieb (projekt FABLABIK).

V kategórii mestská/obecná knižnica titul poputoval Mestskej knižnici mesta Piešťany najmä vďaka úspešnému budovaniu, získavaniu, odbornému spracovávaniu a ochrane univerzálneho knižničného fondu a uspokojeniu kultúrnych, informačných, vzdelávacích a rehabilitačných potrieb používateľov všetkých vekových a sociálnych skupín. Porota zohľadnila aj skutočnosť, že knižnica v roku 2018 pripravila 718 podujatí, spomedzi ktorých boli najväčšie Zázračný oriešok, Vitajte v našom svete, Poď z ulice do knižnice, Zaži knihu, Farebný svet okolo nás.

Na základe návrhu odbornej poroty ministerka udelila čestné uznanie za bohatú publikačnú činnosť Kysuckej knižnici v Čadci. „Som presvedčená, že snaha prinášať do činností galérií a knižníc kvalitu, nápaditosť, kreativitu a príťažlivosť bude pokračovať aj v nastávajúcom ročníku týchto súťaží, ktoré ministerstvo vyhlásilo pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí,“ uviedla v príhovore ministerka kultúry.

Titul Galéria roka 2018 udeľujú za výnimočné výsledky, ktoré galérie dosiahli v odbornej činnosti v období od 1. januára do 31. decembra 2018. Hodnotia sa významné artefakty do zbierkového fondu súťažiaceho, úroveň výskumnej činnosti, postup pri zlepšení ochrany zbierok a pri zreštaurovaní významných diel zo zbierkového fondu. Kritériom posudzovania je aj úroveň expozícií, výstav, vydaných publikácií a propagačných materiálov a tiež záujem verejnosti o podujatia a ich mediálna propagácia.

Titul Knižnica roka udeľujú verejnej knižnici za výnimočné výsledky v zabezpečení knižnično-informačných služieb a za posilnenie miestneho a regionálneho významu knižnice pre regionálny rozvoj a komunitné podujatia. Titul sa udeľuje v kategóriách regionálna knižnica a obecná/mestská knižnica. Cieľom súťaže je každoročne oceniť jednu regionálnu a jednu obecnú, resp. mestskú knižnicu, ktoré poskytujú trvalo kvalitné knižnično-informačné služby, zvyšovanie profesionality výkonov a vytváranie tvorivého konkurenčného prostredia v knižniciach.

(SITA)

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel