Kosci v Piešťanoch kosia 75 hektárov zelene

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. júna 2019, 08:00

Máte už pokosené? Ak áno, po víkendovom daždi tráva rastie zasa ako z vody. Ak nie, tráva okolo vášho domu či činžiaku je ešte trošku vyššia a objavujú sa v nej aj lúčne kvety. A včely. Niekedy má človek dilemu, či je krajší trávnik pokosený alebo ten, čo pripomína lúku. Piešťanci si však na kosenie potrpia. Ak nie je pokosené, šomrú, zlostia sa. Drvivá väčšina uprednostňuje nízke upravené trávnaté plochy.

Upravená zeleň je už i pod nadjazdom pri Cintorínskej ulici. foto: FB Stredisko údržby zelene SMP

O kosení, rozdelení mesta na zóny, počte ľudí i mašín, ktoré sa zahryzávajú do vysokej trávy, sme sa porozprávali s novým šéfom Strediska zelene Služieb mesta Piešťany, Stanislavom Vercholom.

Koľko zelených plôch v kúpeľnom meste organizácia Služby mesta Piešťany ošetruje, kosí či udržiava?

Podľa pasportu zelene sa staráme a kosíme 74,6 hektáru trávnikov a trávnatých plôch.

S koľkými mechanizmami pracujete pri úpravách zelene? Koľko ľudí je vyčlenených napríklad na úpravu trávnatých plôch?

Na úpravu trávnatých plôch, čiže kosenie, obkášanie a odvoz pokosenej trávnej hmoty, je vyčlenených 14 ľudí. V prípade potreby im pomáhajú zamestnanci z iných pracovných skupín – arboristi, záhradníci a ľudia určení na drvenie bioodpadu. Celkovo môže byť do kosenia zapojených 18 ľudí. Podľa stavu mechanizácie a možností zadelenia pracovníkov na jednotlivé stroje denne kosí šesť až sedem kosačiek a sedem krovinorezov.

Upravená zeleň je už i pod nadjazdom pri Cintorínskej ulici. foto: FB Stredisko údržby zelene SMP

Ľudia, ktorí majú záhrady, tušia, aké prekvapenia im môžu spôsobiť kosačky, a to sa trávniky na dvoroch kosia len, povedzme, raz do týždňa. Ako je to u vás, veď kosačky a krovinorezy sú v permanencii neustále?

Vcelku veľké problémy pri kosení nám spôsobuje stav plôch po rozkopávkach, keď je v tráve množstvo kameňov a terénnych nerovností, čo sa podpisuje pod poruchovosť strojov.

Čo ešte budete v Piešťanoch v najbližších dňoch kosiť a približne kedy a čo už máte za sebou?

V týchto dňoch dokončujeme kosenie na sídlisku Adam Trajan, nasleduje sídlisko Juh. Po dokončení sídlisk a súbežne garáží pod nadjazdom v priebehu 26. kalendárneho týždňa dokončíme druhú kosbu celého mesta. Od 26. do 28. týždňa budeme kosiť lokality Dlhá, Hlboká, Krajinská, A. Dubčeka, Vážska a taktiež súbežne sever mesta – Pod Párovcami, Kláštorská, Čkalovova, parkovisko letiska. Po dokončení týchto lokalít nasledujú v 29. týždni plochy od križovatky Kocka – Prior, sídlisko pri Bille, Pažitský park, Vodárenská a Mikrorajón.

Ak sa nemýlim, kosenie máte rozčlenené. Viackrát sa kosí centrum a park, menej širšie centrum. Ako sú Piešťany rozčlenené v tomto smere?

Kosenie a plochy sú rozčlenené na intenzitné triedy údržby, máme tri triedy. Centrum a park sú zaradené do prvej intenzitnej triedy a na týchto plochách je kosenie v priebehu roka vykonávané 8-10-krát. V centre to je Námestie SNP, park Družby, plocha pred kolonádou a plocha pred Auparkom. V parku je to hlavne Sad A. Kmeťa, okolo múzea a plochy v okolí kina vymedzené chodníkom vedúcim od kina k Domu umenia. Ostatné plochy v parku kosíme štyrikrát do roka. Druhá trieda je najrozšírenejšia, plochy v tejto intenzite kosíme podľa priebehu počasia štyri až päťkrát do roka. Tretia trieda je zastúpená plochami okolo zberného strediska, parkoviskom letiska a plochou pod nadjazdom, tieto lokality sa kosia jeden až dva razy za rok.

Aj arboristi majú plné ruky práce, denne sú v teréne. foto: FB Stredisko údržby zelene SMP

Upravujete trávnaté plochy aj individuálne podľa aktuálneho posúdenia?

Harmonogram a rozčlenenie kosenia sa riadi podľa príslušnosti plôch k intenzitnej triede, avšak, samozrejme, posudzujeme aj aktuálny stav porastov a upravujeme miesto kosenia podľa potreby. Ukončenie druhej kosby celého mesta znamená teda štyrikrát kosené plochy v prvej intenzitnej triede, dvakrát v druhej a raz v tretej triede.

Viera Dusíková

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav