Česká reprezentácia turnaj v Piešťanoch vyhrala, Slovenky skončili druhé

  • Šport / Basketbal
  • 25. júna 2019, 12:00

V rámci prípravného turnaja sa od štvrtka do soboty stretli v Piešťanoch basketbalové reprezentačné výbery Slovenska, Česka a Chorvátska. Navrch mala reprezentácia Česka, ktorá sa pripravuje na blížiace sa majstrovstvá Európy v Lotyšsku a Srbsku. Češky vyhrali oba zápasy a stali sa víťazkami turnaja. Slovenský výber vedený Jurajom Sujom porazil Chorvátsko a obsadil druhé miesto.

Slovenské reprezentantky majú postup na ME vo svojich rukách. (Autor: mp)

Slovensko – Česko 58:78 (28:33)

Najviac bodov: Bálintová 20, Dudášová 8, Oroszová 7 – Březinová, Krakovičová a Štěpánová po 16

Od úvodného rozskoku bol zápas vyrovnaný, no mierny náskok si držali hosťujúce basketbalistky. Na začiatku druhej štvrtiny natiahli Češky pod vedením slovenského trénera Štefana Sviteka náskok na päť bodov (17:22), na čo reagoval domáci tréner Juraj Suja oddychovým časom. Náš výber ťahala bodovo najmä kapitánka Barbora Bálintová, ktorá zaznamenala 20 bodov. Po dvadsiatich minútach hry viedli hostky stále len o päť bodov (28:33), najmä zásluhou pivotky Kamily Štepánovej, ktorá v prvom polčase zaznamenala 10 bodov.

Do druhého polčasu vstúpili lepšie reprezentantky Slovenska, keď za dve a pol minúty hry zaznamenali 12 bodov, pričom neinkasovali ani raz. Po piatich bodoch Sabiny Oroszovej viedli 40:33. Český tím však silný úvod domácich do druhého dejstva zachytil a následne skóre opäť otočil. Tretia štvrtina sa aj naďalej niesla v bojovnom a vyrovnanom duchu. Tréneri volili časté striedania hráčok, skúšali herné kombinácie a ideálne zostavy. Česky zvýšili náskok v posledných dvoch minútach tretej časti na sedem bodov (47:54). V poslednej časti hry si udržiavali hostky mierny náskok, ktorý v polovici štvrtiny natiahli na deväť bodov (53:62), ten však v priebehu záverečného dejstva narastal. V záverečnom sčítaní boli české hráčky lepšie o 20 bodov.

„Škoda, že sme v kľúčovom bode stretnutia, keď sme boli v tretej štvrtine v päťbodovom vedení, nepochopiteľne poľavili. V podstate sme stratili celý zápas, aj keď je pravda, že nie sme tak kondične pripravení ako súper, ktorý ide na majstrovstvá Európy. Ale to nie je výhovorka. Basketbal je síce kolektívny šport, ale jeden individuálny nadpriemerný výkon je málo, aby sme uspeli proti tímu Česka. Tam je celý pes zakopaný. Individuálne výkony boli katastrofálne, mali sme veľa stratených lôpt a slabú agresivitu. Je to škoda, pretože zápas sme mali vo svojich rukách a namiesto toho, aby sme ho zlomili, tak sme súperkám darovali šancu,“ zhodnotil zápas reprezentačný tréner Suja.

V drese Česka sa predstavila aj bývalá kapitánka Čajok Lenka Bartáková (vpravo). Foto: mp

Slovensko – Chorvátsko 86:73 (53:34)

Najviac bodov: Raková 16, Bálintová 14, Oroszová 12, Slamová 11, Jakubcová 10 – Cvitkovičová 16, Bosiljová a Mašičová po 12

Slovenky po veľmi dobrom výkone najmä v ofenzíve vyhrali nad Chorvátskom 86:73. Líderkou Michaela Raková, ktorá zaznamenala 16 bodov a deväť doskokov.

„Som veľmi spokojný. Teší ma, že sme výrazne preskákali súpera na doskoku. Jasné, že sa nedalo očakávať, keď sme viedli po prvom polčase o 19 bodov, tak vyhráme druhý o dvadsať. Chorvátky totiž majú kvalitu, zdolali Češky a Slovinky, účastníčky majstrovstiev Európy. Víťazstvo sa počíta. Trošku tam boli aj negatíva, mrzí ma, že sme nedokázali odolať fyzickému tlaku, ktorý na nás vyvinuli od polovice tretej štvrtiny. Hrali do nás strašne do tela, nedokázali sme odolať. Vyhodili nás z určitej rovnováhy. To je pre nás dobrý poznatok. Mali sme 12-člennú rotáciu, nebol to ideálny rytmus, ale chceli sme, aby si zahrali všetky dievčatá. Je to okej, preto to bolo na konci trochu rozhárané,“ zhodnotil Suja, ktorého doplnila Bálintová: „S Chorvátkami to bolo trochu iné, ale my sme sa sústredili na seba, aby sme dodržiavali pravidlá a veci, ktoré nám tréner dal.“

Česko – Chorvátsko 79:59 (33:39)

Najviac bodov: Kateřina Elhotová 21, Hejdová 12, Karolína Elhotová 10 – Cvitkovičová 16, Bosiljová 15, Mašičová 11

České basketbalistky zvládli aj svoj druhý zápas na turnaji a po víťazstve nad Chorvátskom 79:59 sa stali jeho celkovým víťazom.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav