M. Hafrovič: Zámer baráží je dať šancu aj druhým tímom v tabuľke

  • Šport / Futbal
  • 15. júna 2019, 14:00

Oblastné futbalové súťaže sa skončili, no tento rok sa premiérovo predstaví barážový systém, ktorý sezónu síce predĺži, ale dá mužstvám na druhých priečkach v tabuľke možnosť zabojovať o miestenku do vyššej súťaže.

Marián Hafrovič je predsedom Športovo-technickej komisie ObFZ Trnava. © archív ObFZ Trnava

O barážach i o pohárovej súťaži Bestrent Cup sme sa rozprávali s Mariánom Hafrovičom, predsedom Športovo-technickej komisie (ŠTK) Oblastného futbalového zväzu (ObFZ) Trnava.

Súťažný ročník vyvrcholil, no zväz čakajú ešte baráže. S akou myšlienkou vznikli?

Zámer baráží je dať šancu druhým tímom z ôsmych a siedmych líg pobiť sa o miesto vo vyššej súťaži a zároveň tým zatraktívniť súperenie v jednotlivých súťažiach.

Akým systémom a v akých termínoch budú baráže prebiehať?

Baráže sa odohrajú po skončení súťaže. Systém je taký, že mužstvá umiestnené na druhom mieste v ôsmych ligách budú hrať baráž vo svojich teritoriálne príslušných skupinách s mužstvami siedmych líg. Z vyššej súťaže pôjdu do baráže mužstvá, ktoré skončia v tabuľke ako posledné s právom na udržanie sa v súťaži.

Mužstvá, ktoré skončia na druhých miestach v siedmych ligách, odohrajú proti sebe zápas na neutrálnej pôde. Jeho víťaz sa o týždeň neskôr stretne s mužstvom, ktoré sa v šiestej lige umiestni ako posledné s právom na udržanie sa v súťaži.

Nehovoríte o konkrétnych umiestneniach, teda o mužstvách, ktoré v konečnej tabuľke skončia ako predposledné (na 13. mieste), ale ako o posledných mužstvách s právom na udržanie sa v súťaži. Dá sa pod tým rozumieť, že ŠTK ráta s viacerými alternatívami?

Áno, zatiaľ musíme rátať s viacerými alternatívami, všetko sa však postupne vykryštalizuje. Vzhľadom na aktuálne umiestnenie družstiev v šiestej lige existuje možnosť vypadnutia dvoch družstiev do siedmej ligy SWAN (trnavskej časti), jeden zo 14. miesta, druhý po neúspešnej baráži s družstvom zo siedmej ligy RUBBEX (piešťansko-hlohoveckej časti), čím by v tejto súťaži nastal „pretlak“.

V tomto prípade by aj 13. mužstvo zo siedmej ligy SWAN vypadlo automaticky a baráž by hral tím umiestnený na 12. priečke. Ak táto možnosť bude reálna aj po skončení súťaží, budú upravené i termíny niektorých baráží. Za určitých okolností existuje ďalšia možnosť, že aj neúspešné družstvo z baráže medzi siedmou a ôsmou ligou môže hrať v siedmej lige.

Ako sa bude postupovať v prípade rovnosti bodov dvoch alebo viacerých mužstiev po skončení súťaže? Kto v takom prípade pôjde do baráže alebo bude mať právo postupu do vyššej ligy?

V takomto prípade sa postupuje podľa Súťažného poriadku futbalu čl. 18/1, ktorý hovorí, že ak majú po skončení súťaže dve alebo viac družstiev rovnaký počet bodov, rozhodujú o poradí na určenie víťaza, postupujúceho družstva a zostupujúceho družstva a o konečnom umiestnení družstva kritériá v tomto poradí: a) vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí, b) gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí, c) vyšší počet gólov strelených na ihrisku súpera vo vzájomných stretnutiach.

V oblasti čoraz viac rezonujú šumy okolo piatej ligy Západ a jej udržateľnosti do ďalšieho súťažného ročníka. Niektoré kluby „vraj“ premýšľajú nad dobrovoľným zostupom. Rozprávame sa však iba hypoteticky, pretože žiadne mužstvo takéto rozhodnutie ešte oficiálne neoznámilo. Ako by sa postupovalo v tomto prípade?

Dobrovoľný zostup mužstiev do nižšej súťaže rieši súťažný poriadok čl. 17 ods. 6 a pre podmienky ObFZ Trnava sme znenie tohto článku doplnili v našom rozpise súťaží o časový údaj, ktorý hovorí, že ak chce klub prihlásiť mužstvo do nižšej súťaže, musí o tom podať písomnú informáciu ObFZ Trnava najneskôr 30 dní pred ukončením súťaže, v ktorej pôsobí. V prípade nedodržania tohto termínu rozhodne o jeho zaradení riadiaci orgán, takže to nemusí byť zaradenie do šiestej ligy.

Odsúhlasený rozpis súťaží oblastného zväzu sa musí záväzne dodržiavať alebo je možné ho meniť za chodu, ak vzniknú nejaké neočakávané okolnosti?

Jednotlivé regionálne a oblastné futbalové zväzy vydávajú vlastný rozpis súťaží, ktorý spracovávajú na základe svojich vlastných podmienok v súlade so Súťažným poriadkom SFZ, ktorý je najvyššou normou s celoslovenskou pôsobnosťou. V prípade nevyhnutnej potreby je v záverečných ustanoveniach nášho rozpisu súťaží určené, že podávať výklad Rozpisu súťaží ObFZ Trnava je oprávnená výlučne ŠTK a môže byť zmenený rozhodnutím Výkonného výboru ObFZ Trnava.

Ako by ste zhodnotili prvý ročník pohárovej súťaže Bestrent Cup z hľadiska ŠTK?

Bestrent Cup máme premiérovo za sebou. Ako nová doplnková súťaž splnila očakávania a bola pozitívom ročníka. Nie vždy budú všetci spokojní, medzi 60 prihlásenými účastníkmi sa nejaké výhrady našli a v závere boli ruchy a nespokojnosť so žrebovaním stretnutí, najvypuklejšie to bolo hlavne v semifinále.

Áno, k žrebovaniu semifinále mali pripomienky Sokolovce aj Zavar, ktorý v rámci Bestrent Cup-u neodohral ani jedno kolo na domácom ihrisku. Návrh z ich strany bol taký, že žrebovanie mohlo prebiehať za prítomnosti zástupcov klubov.

Budete sa v komisii touto myšlienkou v budúcnosti zaoberať?

Pred začiatkom pohára bol vytvorený pavúk, do ktorého sme nasadzovali mužstvá tak, že v hornej polovici bol trnavský obvod, v dolnej hlohovecko-piešťanský. Okrem týchto obvodov sa zohľadňovala aj teritoriálna vzdialenosť, aby vzniklo čo najviac derby zápasov a aby proti sebe v prvých kolách nehrali mužstvá z rovnakej súťaže. Prvé tri kolá sme pred pohárom stanovili, že sa budú hrať u nižšie postavených mužstiev medzi ligami alebo podľa momentálneho tabuľkového umiestenia v prípade stretnutia mužstiev z rovnakej ligy.

Od štvrťfinále sa išlo podľa stanoveného pavúka s výnimkou, že domáce mužstvá sa už žrebovali, rovnakým štýlom to prebiehalo aj v semifinálových zápasoch. V prípade Zavaru boli tri prvé kolá jasné, keďže hrali na čele najvyššej oblastnej súťaže, pri ďalších dvoch žrebovaniach na nich vyšiel zápas vonku.

Návrhu od klubov sa nebránime, dovtedy nám však takýto návrh nikto nedal a išli sme podľa toho, ako sme si to v komisii stanovili. Bol to prvý ročník, o rok budeme múdrejší a určite sa touto možnosťou budeme zaoberať. Je možné, že žrebovanie za prítomnosti klubov bude už vo štvrťfinále, tým by sme túto súťaž opäť pozdvihli na vyššiu úroveň. Určite som tomuto návrhu naklonený. Pohárová súťaž pôjde aj na budúci rok, prvé kolo by sme chceli začať rovnako ako v minulej sezóne, a to týždeň pred súťažou. Išlo by pre mužstvá o generálku.

Rozpis barážových stretnutí

Barážové stretnutia v súťažiach dospelých sa budú hrať na neutrálnej hracej ploche.

Stretnutia, termíny, hracie plochy:

2.družstvo 7. ligy SWAN – 2. družstvo 7. ligy RUBBEX – 16. 6. o 17:30, Madunice

2.družstvo 8. ligy SELECT – 13. (12.) družstvo 7. ligy SWAN – 16. 6. o 15:30, Zavar

2.družstvo 8. ligy MEVASOX – 13. družstvo 7. ligy RUBBEX – 16. 6. o 18:00, Zavar

víťaz baráže 2. družstiev 7. líg – 13. družstvo 6. ligy MEVASPORT – 23. 6. o 17:30, miesto bude určené dodatočne

(th), zdroj: trnavaobfz.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav