Materskú školu na Považskej ulici by mali sprevádzkovať do septembra

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. júna 2019, 00:00

Čo plánovalo rekonštruovať bývalé vedenie piešťanskej radnice za 600-tisíc eur z eurofondov, takmer na sto percent zrealizuje súčasné vedenie radnice za 102-tisíc eur. Rekonštrukcia Materskej školy na Považskej ulici, ktorú nechal zavrieť pred rokom vtedajší primátor Miloš Tamajka, by sa mohla začať už v polovici júla. Ukončenie rekonštrukcie by vedenie radnice chcelo stihnúť do polovice septembra.

Škôlka je zatvorená od minulého leta. (Autor: Supa)

Potom, čo piešťanskí poslanci na májovom zastupiteľstve upravili mestský rozpočet a vyčlenili v ňom na rekonštrukciu škôlky na Považskej ulici potrebné financie, radnica môže začať verejné obstarávanie na realizátora stavby. „Sedemdesiatpäť dní od podpísania zmluvy je ideálny stav ukončenia rekonštrukcie,“ vysvetlila nám prednostka mestského úradu Denisa Bartošová.

Počas prác dôjde k výmene okien i dverí, k celkovej rekonštrukcii elektroinštalácií, kanalizácie, ale i rozvodov vody. Následne dôjde k rekonštrukcii podláh, obkladov či zdravotechniky a vybavenia kuchyne. Oproti pôvodnému projektu z eurofondov nedôjde k oprave fasády a zateplenia vonkajšieho opláštenia objektu škôlky. „Najprv urobíme energetický audit a až potom zrealizujeme zateplenie,“ uviedla prednostka.

Materská škola na Považskej ulici je zavretá už takmer rok. Vyprázdniť ju nariadil pred rokom Miloš Tamajka. Škôlka mala byť rekonštruovaná za 600-tisíc eur z eurofondov, no aj napriek tomu, že z obchodnej súťaži víťaz vzišiel a stavenisko si prevzal, počas minuloročných letných prázdnin sa Tamajka rozhodol po dvoch týždňoch s ním ukončiť zmluvu a nový realizátor stavby z európskych peňazí sa už nezjavil.

Jedna zo zásadných podmienok preplatenia investície z peňazí Európskej únie je však 90-percentná úspora energií po ukončení rekonštrukcie. A práve nad týmto sledovaným ukazovateľom visí veľký otáznik. Za rovnakých podmienok totiž došlo k rekonštrukcii Materskej školy na Ružovej ulici a predbežné čísla nenasvedčujú tomu, že deklarovaná úspora energií bude dosiahnutá. Nasledovať bude krátenie finančných prostriedkov z Európskej únie. I z toho dôvody od rekonštrukcie škôlky na Považskej z eurofondov nové vedenie radnice odstúpilo a škôlku opravia za peniaze z mestskej pokladne.

„Pôvodne sme predpokladali podstatne menšiu investíciu na sprevádzkovanie škôlky, ale nebudeme predsa dávať nové podlahy, opravovať a maľovať steny, keď elektroinštalácia a kanalizačné rozvody sú na konci životnosti,“ vysvetlila D. Bartošová.

K úplnej rekonštrukcii elektroinštalácie pristúpili až po jej kontrole revíznym technikom, ktorý zistil závažné nedostatky.

„Ak súťaž na dodávateľa stavby prejde bez zdržiavaní prípadnými neúspešnými uchádzačmi a nenastanú žiadne iné administratívne komplikácie, tak nám za ideálnych podmienok vychádza, že by sa deti do škôlky vrátili v polovici septembra,“ dodala prednostka mestského úradu.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava